Filozofická fakulta Univerzity Karlovy se za necelé dva týdny vrátí k běžnému režimu. Čtvrté patro zůstane uzavřené

Od 19. února se Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) vrací k běžnému výukovému režimu. Učit se bude většina předmětů, a to i v hlavní budově, kde došlo nedávno ke střelbě. České televizi to potvrdila proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.

Po tragických událostech z prosince minulého roku byla uzavřena hlavní budova fakulty. Přípravy k návratu do běžného režimu nyní vrcholí. Hlavní budova v centru metropole se aktuálně rekonstruuje a pro plánovaný start letního semestru by měla být připravena od pondělí 19. února.

„Uzavřené by mělo zůstat jen čtvrté patro, ale jinak do hlavní budovy již běžně rozvrhujeme nadcházející výuku,“ vysvětluje Slussareff. „Žádné výrazné omezení výuky by probíhat nemělo, vyučovat by se měly téměř všechny plánované předměty, bude však plošně kladen menší důraz na výkon, ať už prospěchový, nebo ekonomický,“ dodává.

S ohledem na pokračování výuky se Univerzita Karlova soustředí také na přípravu jednotlivých vyučujících. Kromě individuálních a skupinových terapií absolvovali povinnou pedagogicko-psychologickou instruktáž vedenou odborníky ministerstva vnitra, policie a hasičů.

„Připravovali jsme jednotlivé pedagogy na situace, jak se zachovat, když se studenti či i oni sami rozbrečí nebo jinak nezvládnou situaci. Nebo například na otázky, zdali na první hodině zapalovat pietní svíčky, či nikoli,“ vyjmenovává psycholog z ministerstva vnitra Štěpán Vymětal. „Odezva byla kladná a z počtu účastníků je jisté, že někteří pedagogové absolvovali školení opakovaně,“ dodal.

Prvním krokem k otevření budovy a zahájení semestru bude takzvané předotevření fakulty, které se uskuteční v pátek 16. února. Půjde o neformální setkání studentů a pracovníků fakulty, kdy ale ještě nebude probíhat klasická výuka, všichni ale budou mít možnost znovu vstoupit do inkriminovaného prostředí.

Během celého ledna probíhala v součinnosti s fakultou série událostí nazvaná Měsíc pro fakultu na pomoc lidem ze školy i široké veřejnosti vyrovnat se s tragickou střelbou. Měsíc po ní, 21. ledna, se hlavní budova částečně otevřela studentům a vyučujícím. Součástí tohoto pootevření fakulty byly minipřednášky, výměna knih či hudební vystoupení. Cílem happeningu bylo pomoci studentům a zaměstnancům fakulty vrátit se po tragédii k akademickému životu a společně se vyrovnat s tím, co se před Vánocemi v budově stalo. Měsíc pro fakultu vyvrcholil 30. ledna koncertem Pražské filharmonie v Rudolfinu pro studenty a vyučující zasažené fakulty.