Policie posílila společné česko-slovenské hlídky v pohraničí. Stálé kontroly skončily minulý týden

Česko-slovenské policejní hlídky na hranicích (zdroj: ČT24)

Policie zintenzivnila na hranicích se Slovenskem společné česko-slovenské hlídky v pohraničí. Fungovaly už v minulosti. Hlídky se budou v České republice i na Slovensku věnovat běžnému výkonu služby. V pohraničí budou působit nejméně do konce března. Stálé kontroly na hranicích skončily 5. února.

Auto slovenské a české policie se potkají na hraničním přechodu. Spolujezdci se vymění a vzniknou tak dvě smíšené hlídky. Na obou stranách hranice mají za úkol sledovat nejen případné běžence, ale také veřejný pořádek a bezpečný provoz.

„Počínaje dnešním dnem bude ta činnost daleko častější, než byla doposud. Tady skutečně jde o to, aby přítomnost policie v pohraničí byla víc vidět,“ řekl ve čtvrtek náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Bohdan Varyš.

Dohoda vznikla už před 18 lety

Dohoda o společných hlídkách je z roku 2005, policie je obnovila loni v červnu. „Je to i takové předcházení trestné činnosti, nejen v souvislosti s migrací. Ale i jiné trestné činnosti, ať už majetkové nebo násilné,“ poznamenal náměstek ředitele Krajského ředitelství policejního sboru v Trenčíně Ľubomír Vavruš.

Velitelem hlídky na českém území bude český policista, na slovenské straně slovenský. Zákonnost se podle Varyše dodržuje podle území, na kterém hlídka slouží. Společné hlídky budou v pohraničí působit nejméně do konce března. „Potom se to bude vyhodnocovat. Zejména s ohledem na nelegální migraci a plus případně nějaké další problémy se rozhodne o jejich prodloužení, případně omezení,“ uvedl Varyš.

Větší pocit bezpečí pro místní

Už dva měsíce se tam nelegální migrant neobjevil, přesto jsou obyvatelé Starého Hrozenkova rádi, že policie situaci sleduje. „Tady těch uprchlíků bylo hodně. My sami jsme se báli vlastně kvůli dětem. A je to určitě důležité, že tady policie zůstane,“ řekla místní obyvatelka Lucie Juráková. „Jsme rádi, že tady policie nekončí a dává nám tím zpětnou vazbu, že mají zájem tu problematiku řešit,“ podotkl místostarosta Starého Hrozenkova Jan Janků (Přísaha).

V minulosti policie společné česko-slovenské hlídky nasazovala především na kulturní, společenské a sportovní akce v příhraničí, na které dorazil zvýšený počet návštěvníků z obou stran hranice. Hlídky se pohybovaly také na zelené hranici a v příhraničních obcích.

Namátkové kontroly vozidel budou pokračovat

V souvislosti s nelegální migrací budou policisté ze Zlínského kraje na hranicích se Slovenskem pokračovat v namátkové kontrole vozidel. Společné česko-slovenské hlídky jsou tedy podle Varyše navíc, na české straně se do nich mohou postupně zapojit desítky policistů. „Naše ambice je, aby se hlídky jednou týdně nepravidelně potkávaly a sloužily spolu v každém okrese v příhraničí,“ doplnil Varyš.

Žádného migranta, který by překročil hranici nelegálně, policisté ve Zlínském kraji nezajistili od 9. prosince. Také převaděče zadrželi policisté v kraji naposledy v první polovině prosince. Policie v kraji loni zaznamenala 6196 případů nelegálního překročení státní hranice se Slovenskem, nejčastěji ze strany Syřanů. Ty ze země vyhnala nejprve válka a poté diktatura Bašára Asada nebo islamistických skupin ovládajících část území. Miliony jich léta žijí v uprchlických táborech v sousedních zemích s velmi špatným přístupem k práci či vzdělání.

O rok dříve byl záchyt migrantů v regionu východní Moravy nulový. Ve třiceti sedmi případech se policii loni v regionu podařilo prokázat spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.