Soud osvobodil obžalované z obchodování s lidmi, nestačily mu důkazy

Krajský soud v Plzni v pátek zprostil obžaloby dva muže a dvě ženy obžalované z obchodování s lidmi. Podle obžaloby nejméně od března 2016 do února 2018 nalákali v Česku minimálně sedm lidí v tíživé situaci na ubytování a práci v řetězcích rychlého občerstvení ve Velké Británii. Lidem tam ale pak vzali doklady a telefony, drželi je v izolaci pod dohledem, brali jim výplaty a za práci odváděnou šest dní v týdnu jim dávali minimální kapesné. Podle soudu se skutky staly, nepodařilo se ale najít důkazy, které by potvrdily, že jednání obžalovaných naplnilo všechny zákonné znaky žalovaného trestního činu.

Jaroslavě Bílé, Davidu Bílému, Gabriele Mikové a Davidu Grundmannovi za zločin v organizované skupině působící ve více státech hrozilo osm až patnáct let vězení. Všichni vinu odmítli. Rozsudek není pravomocný.

Na vykořisťování lidí, pocházejících především z Karlovarska, se podle spisu podílel ještě Evžen Horňák, který byl podle soudu hlavním článkem skupiny. Zemřel ale dříve, než začalo trestní řízení.

Bílá a její bratr David Bílý podle spisu oslovovali v Česku lidi pocházející ze špatných socioekonomických podmínek a v tíživé situaci. Většinou to byli nezaměstnaní, bezdomovci, uživatelé drog či trestaní lidé. Nabízeli jim ubytování a práci ve fastfoodu v Anglii. Podle spisu jim ale lhali o podmínkách nabízené práce a pobytu, zprostředkovali jim kontakt s Horňákem a Mikovou, kteří byli v Británii, zajistili jim dopravu do Londýna a za to inkasovali odměnu. Když poškození dorazili do Anglie, Horňák jim údajně vzal doklady, některé i napadl a sebral nebo zničil jejich telefony, aby jim znemožnil komunikaci, tvrdila obžaloba.

Zaměstnanci bydleli v rodinném domě, z něhož ale bez doprovodu nemohli vycházet. Jejich výplata za práci ve fastfoodu, kterou Miková domluvila, šla ale na účty Horňáka nebo Grundmanna. Zaměstnanci pracovali šest dní v týdnu v osmi až 14hodinových směnách a dostávali jen kapesné dvacet až sto liber jednou za čtrnáct dní, o volném dni měli uklízet dům, tvrdil státní zástupce.

Obžaloba byla podána po právu, důkazy ale k odsouzení nestačí, uvedl soudce

Soudu komplikovalo situaci kromě úmrtí hlavního podezřelého a ne zcela spolehlivých výpovědí poškozených také někdy obtížné obstarávání důkazů z Británie.

„Jsme toho názoru, že některá jednání obžalovaných byla dokázána, ale nemáme jednoznačně prokázáno, že by naplnily všechny náležitosti žalovaného činu. Obžaloba byla podána zcela po právu a státní zástupce se pokusil dokladovat skutky na základě zákonně opatřených důkazů, soud je ale názoru, že důkazy nestačí k odsouzení. Soud je přesvědčen, že minimálně obviněná Miková se mohla na trestné činnost podílet, ale jsou pochybnosti. A pokud soud nemá stoprocentní jistotu, pak musí použít zásady in dubio pro reo – v pochybnostech ve prospěch obviněných, a to jsme také učinili,“ řekl soudce Jan Špeta.

Nepodařilo se podle něj například dokázat, že Bílá a Bílý věděli, jak je se zaměstnanci z Česka v Anglii zacházeno. Na Grundmannův bankovní účet sice chodily platy z fastfoodů, on sám ale účtem nedisponoval, ovládal ho Horňák.