Případů nelegálního kempování na Šumavě přibývá. Jeden turista si přivezl i elektrocentrálu

Události v regionech: Nelegálního kempování na Šumavě přibývá (zdroj: ČT24)

S letním počasím opět přibývá problémů s nelegálním tábořením v národních parcích. Někteří lidé se tak chtějí vyhnout klasickým kempům, které letos ubytování zdražily. Třeba na Šumavě častěji využívají i nouzová nocoviště. Přespání na takových místech má ale pravidla a jako klasické tábořiště neslouží.

V nejchráněnější oblasti nedaleko jezera Laka si turista postavil stan a spustil elektrocentrálu, aby si dobil baterii do kola. „O elektrocentrále v zákoně nic není, ale tady jde spíš o to, že byl naplněný smysl táboření, že tam byl pevný přístřešek nebo stan. Tam je to potom věc jasná, to se mimo vyhrazená místa nemůže,“ uvedl člen Informační a strážní služby Národního parku Šumava Jan Schafhauser.

Jindy si skupinka u dalšího z jezer na západě Šumavy rovnou rozdělala i oheň. „Strážce může uložit pokutu na místě až do deseti tisíc korun, ve správním řízení pokuta může být mnohonásobně vyšší,“ okomentoval případ mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Nelegální táboření s elektrocentrálou u jezera Laka
Zdroj: ČT24

Přenocovat mimo kemp mohou turisté na nouzových nocovištích, kterých je v celém šumavském parku pět. Mají ale svá pravidla – stanování jen ve vyhrazeném prostoru nebo zákaz rozdělávání ohně.

Nouzová nocoviště kontrolují strážci každý den. Návštěvníci si mohou stany rozbalit v 18:00, druhý den v 9:00 musí vyhrazené místo opustit.

Oblasti kolem jezer teď budou strážci kontrolovat mnohem častěji. Meteorologové totiž očekávají vysoké teploty, což láká turisty ke koupání v rezervaci. Stejné hlídky budou i v sousedním bavorském parku.