Oprava Barrandovského mostu nabírá další zpoždění. Zřejmě padne pokuta

Práce na Barrandovském mostě nabírají další zpoždění (zdroj: ČT24)

Dokončení první fáze rekonstrukce Barrandovského mostu se opět prodloužilo o další tři týdny. Po nové rampě ze Strakonické a části jižního mostu řidiči projedou nejdřív 22. října. O posunutí termínu požádala stavební firma už podruhé. Dokončení této části stavby je tak odloženo dohromady už o dva měsíce.

Dělníci se stále pohybují na nájezdové rampě ze Strakonické ulice i na jižní části samotného Barrandovského mostu. Zatímco na rampě se už dokončují poslední práce, na jižní části mostu stavbaři teprve asfaltují vozovku.  

Mostaři tak na dokončení probíhající fáze oprav potřebují ještě další tři týdny. Technický stav mostu totiž podle nich opět neodpovídá dokumentům, které před začátkem rekonstrukce dostali. „Z toho vyplynula celá řada změn projektové dokumentace a k jejich provedení nad rámec původního zadání jsme obdrželi pokyny objednatele,“ sdělila mluvčí společnosti Porr Jana Mašínová.  

Problém je ale v tom, že správce Barrandovského mostu, tedy Technická správa komunikací (TSK) Praha, s prodloužením termínu dokončení stavby nesouhlasí. Považuje to za porušení smlouvy. „Počínaje dnem 30. 9. 2022 uplatní TSK Praha veškeré smluvní nároky na kompenzace za nedodržení termínu dle podmínek smlouvy,“ řekla mluvčí TSK Praha Barbora Lišková. 

Podle současného pražského náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) by za první den zpoždění měla padnout pokuta pět milionů korun. O dalších sankcích chtějí vedení obou stran ještě jednat.

První část oprav měla skončit na začátku září

Jedná se už o druhé posunutí termínu dokončení první části oprav. Rekonstrukce měla původně skončit 2. září, to se ale nestihlo. „Zpoždění je aktuálně 27 dní, tedy do 29. září. My budeme dělat všechno pro to, abychom to stáhli,“ ujistil Scheinherr.  

Zda jde o poslední prodloužení termínu první etapy stavby náměstek komentovat nechtěl. Od března příštího roku navíc řidiče čeká další omezení - uzavřená bude nájezdová rampa z Barrandova a rekonstrukcí projde i druhá polovina jižního mostu.