Odpůrci Pochodu pro život blokovali v centru Prahy most Legií

Most Legií v centru Prahy zablokovali po sobotní třetí hodině odpoledne odpůrci Pochodu pro život, který zorganizovalo Hnutí pro život. Přes výzvy policie a kordon těžkooděnců si část z nich sedla na silnici a skandovala hesla. Pochod tak na most nemohl vejít a po policejních manévrech upravil trasu přes vedlejší Jiráskův most. Policie pak části aktivistů z mostu Legií neumožnila do rozpuštění pochodu odchod. Pět lidí policie zajistila pro neuposlechnutí výzvy. Pochod pro život účastníci ukončili na Václavském náměstí kolem 16:30.

Na mostě Legií odpůrci pochodu skandovali hesla jako „Moje tělo, moje volba“ či „Hnutí se nepohne“. Jednoho z nich policejní těžkooděnci, kterých byly v místě desítky, v počátku protestu odvedli.

Odpůrci opakovaně dostávali výzvy, aby most, přes který měl projít průvod řádně ohlášeného shromáždění, opustili. Výzvy ale neuposlechli, a tím se podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny dopouštěli protiprávního jednání. „Po jisté době jsme všechny účastníky začali ztotožňovat a pro neuposlechnutí výzvy je budeme hlásit příslušnému správnímu úřadu,“ řekl. Dodal, že jich je několik stovek.

Aktivisté na mostě Legií nenechali projet hasičskou jednotku, která byla na cestě k zásahu. Vozidlo tak muselo jet náhradní trasou, hasiči kvůli tomu přijeli o několik minut později, informovali na síti X.

Odpůrci pochodu blokovali most Legií asi 2,5 hodiny. Policie přes něj nejprve nepouštěla turisty a kolemjdoucí, nelibost s tím musely řešit antikonfliktní týmy, později začala pěší pouštět.

Po odklonění pochodu na Jiráskův most se část odpůrců vypravila na Václavské náměstí, které bylo cílem pochodu. Některé z nich odmítla policie z mostu pustit do centra.

Dva lidé se z mostu spustili na lanech, na místo proto byla povolána i poříční policie. Policie je později zajistila, stejně jako tři další z čela davu.

Centrum metropole už od rána, kdy městem proběhli účastníci půlmaratonu, monitoroval vrtulník.

Z náměstí Hradčanského na Václavské

Pochod vyrazil po 14:00 z Hradčanského náměstí. Manifestaci tam podpořil i kardinál Dominik Duka. „Demokracie bez zbožnosti, slušnosti, tolerance a vzájemného dialogu nemůže existovat,“ řekl s tím, že to mají účastníci pochodu vzkázat těm, kteří si pletou demokracii s něčím jiným. Podle pořádající organizace Hnutí pro život má akce zajistit lepší podmínky pro ženy, které nečekaně otěhotněly.

Pochod účastníci ukončili na Václavském náměstí kolem 16:30. Na náměstí se dostali i někteří odpůrci, i tam je policie vyzvala, aby řádně nahlášené shromáždění nenarušovali. Na místo stejně jako na začátek pochodu dorazil arcibiskup Jan Graubner. Shromáždění před formálním ukončení pochodu zazpívali Svatováclavský chorál a hymnu, poděkovali za součinnost policii. Odpůrci přihlíželi ze stran a projevy narušovali hlukem.

Akce Hnutí pro život začala dopolední mší za nenarozené děti ve svatovítské katedrále. Hnutí sdružuje odpůrce potratů a zastánce tradiční rodiny, staví se například proti svazkům homosexuálů. V posledních letech hnutí organizuje kampaň Nesoudíme, pomáháme zaměřenou na ženy, které neplánovaně čekají dítě.

Aktivisté avizovali, že budou průvod zastánců tradiční rodiny blokovat. V předchozích letech musela při konfliktech obou táborů zasahovat policie. Organizátoři protiakce ve zveřejněné facebookové události uvedli, že Prahou budou procházet „klerofašisti z Hnutí pro život, kteří se cynicky zaštiťují životem, ale ve skutečnosti jim jde o omezování reprodukčních práv a prosazování ultrakonzervativní agendy ve veřejném prostoru“.

„Hnutí pro život nehájí normální svět a rodinu, ale okrajovou autoritářskou ideologii, my jsme pro život,“ řekl jeden z řečníků na protestním shromáždění. Další se vyjadřovali k polskému zákazu potratů, nechtějí to samé v Česku, upozorňovali na dezinformace o potratech. Polsko je zemí se silnou katolickou tradicí a interrupce jsou povoleny jen při znásilnění či incestu nebo je-li ohrožen život matky.