TÉMA

Hnutí pro život

Odpůrci Pochodu pro život blokovali v centru Prahy most Legií

Most Legií v centru Prahy zablokovali po sobotní třetí hodině odpoledne odpůrci Pochodu pro život, který zorganizovalo Hnutí pro život. Přes výzvy policie a kordon těžkooděnců si část z nich sedla na silnici a skandovala hesla. Pochod tak na most nemohl vejít a po policejních manévrech upravil trasu přes vedlejší Jiráskův most. Policie pak části aktivistů z mostu Legií neumožnila do rozpuštění pochodu odchod. Pět lidí policie zajistila pro neuposlechnutí výzvy. Pochod pro život účastníci ukončili na Václavském náměstí kolem 16:30.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 19:06|

Předseda Hnutí pro život měl během mše napadnout novináře

Předseda spolku Hnutí Pro život ČR Radim Ucháč prý při bohoslužbě v pražské katedrále svatého Víta napadl fotografa internetového Deníku Alarm Petra Vrabce. Měl se mu tak snažit zabránit fotit protest několika aktivistek, které reagovaly na projev tiskové mluvčí spolku Zdeňky Rybové. O incidentu informoval sám fotograf, České televizi vyšetřování události potvrdil mluvčí pražské policie. Ucháč vyjádření pro ČT odmítl.
11. 6. 2022|

Prahou prošli odpůrci i zastánci potratů. Aktivistky protestovaly i při mši kardinála Duky

Prahou prošel po dvou letech covidové pauzy Národní pochod pro život, který je manifestací zastánců tradičních rodin a odpůrců potratů. Lidé manifestovali také za právo potrat podstoupit a kritizovali výroky zástupců Hnutí Pro život ČR, které pochod pořádá. Obě akce se potkaly na konci Mánesova mostu, kde se jejich účastníci slovně střetli a odpůrci průvod krátce blokovali. Policie, která na obě akce dohlížela, zasahovat nemusela. Aktivistky také rozvinuly transparenty už při dopolední mši v katedrále svatého Víta, kterou sloužil arcibiskup Dominik Duka.
30. 4. 2022|