Nemocnice u svaté Anny zřizuje tým mobilní paliativní péče. Za den zvládne lékař až čtyři výjezdy

Události: Brněnská nemocnice zřídila péči o umírající doma (zdroj: ČT 24)

Poslední chvíle prožít doma mezi nejbližšími si přeje skoro každý, ale ne každému se to splní. Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny nově zřizuje tým mobilní paliativní péče, který tuto cestu otevírá. Deset zdravotníků se zatím stará o patnáct pacientů.

Základní vyšetření mohou zdravotníci provést místo v ambulanci doma na gauči. Za den zvládne lékař se sestrou tři až čtyři výjezdy. „Můžeme vlastně doma udělat všechno, co se dá udělat v laboratoři. V tomto případě je v popředí bolest, takže nejvíc řešíme bolest,“ přibližuje lékařka Dobromila Vrabcová z oddělení geriatricko-paliativní péče Fakultní nemocnice u svaté Anny.

Počtvrté se teď Vrabcová setkala s Vratislavem Králem. Kolikrát se ještě uvidí, je přitom nejisté. „Zjistili, že mám rakovinu všude. Slinivka, játra, žlučník. Na mně není nic bez rakoviny,“ popisuje Král. „Já se vám přiznám, že bych byl nejradši, kdyby za mnou vůbec nikdo nemusel chodit, nebo bychom se sešli třeba na Sněžce,“ dodává pacient.

Fyzická i psychická pomoc

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně je podle dostupných informací teprve druhou nemocnicí, kde mobilní hospic funguje. Většinou tuto službu zastávají soukromé a neziskové organizace. „Podmínkou mobilního hospice je, že tam musí být osoba, která je s pacientem nepřetržitě po celou dobu, protože často jsou případy, kdy si není sám schopen zavolat sestru,“ sdělil mluvčí brněnské nemocnice Jiří Erlebach.

To sice zatím není případ Vratislava Krále. Lékařka Vrabcová ovšem přiznává, že se jeho stav výrazně zlepšil od doby, kdy je doma. Kromě fyzické pomoci jde v případě mobilního paliativního týmu také o tu psychickou. „Každý jednou umřeme, musíme. Vždyť já mám deset vnoučat, tak musíme udělat místo mladým,“ řekl Král.