Na Děčínsku chybí hasiči. Noví uchazeči často nezvládnou testy

Události v regionech: Na Děčínsku chybí téměř desítka hasičů (zdroj: ČT24)

Hasiči se potýkají s nedostatkem personálu. Se suchem a vysokými teplotami se problém prohlubuje, rostou totiž počty požárů, které musejí likvidovat. Desítky hasičů hledá například profesionální sbor na severu Čech. Pro ty, které má, to znamená často více směn nebo rušení dovolených.

Denně vyjíždějí k desítkám událostí. Kvůli vysokým teplotám a suchu stále častěji i přímo k požárům. „V letním období je ještě zhoršujícím faktorem venkovní teplota, kdy člověk už tak trpí vedrem, a ještě v zásahovém oděvu při zásahu je teplotně namáhaný,“ popsal hasič z Děčína Jan Tesárek.

Právě na Děčínsku jich chybí asi deset. Vedení se navíc obává dalších odchodů. A když už přijde někdo nový, dost často nezvládne fyzickou prověrku nebo psychotesty. „Bohužel se nám dlouhodobě nedaří nábor nových příslušníků na výjezdové pozice,“ sdělil krajský ředitel hasičů Martin Laníček.

Hasiči mají obvykle nejvíce práce během léta. Kvůli personálním nedostatkům mohou mít problémy se střídáním a dostatečným odpočinkem. „Bohužel, někdy se nám v mimořádných situacích vyskytne i to, že dovolenou nedostaneme, případně musíme ještě ve volnu sloužit na jiné směně,“ nastínil Tesárek.

V Ústeckém kraji chybí téměř pět desítek hasičů. „To všechno pak způsobuje komplikace v organizaci služby. Nicméně občan by to neměl v žádném případě pocítit,“ dodal Laníček.