Stavba repliky vyhořelého kostela v Gutech se chýlí ke konci. Zbývá doladit interiér

Na místě vyhořelého historického kostela v Třinci Gutech se dokončuje jeho replika. Tesaři na ní pracovali zhruba rok. V nově postaveném dřevěném kostele za zhruba 30 milionů korun by se věřící měli na první bohoslužbě sejít devátého května, tehdy se do věže dosadí i čtyři nově vyrobené zvony.

V srpnu loňského roku dokončili tesaři hrubou stavbu repliky. O měsíc později získal nový kostel také okna a dveře a práce na jeho obnově se přesunuly dovnitř. „Dokončujeme zábradlí na kúru a zahájili jsme strop v lodi kostela. Desky jsou v jednom kuse, takže teď montujeme strop,“ popsal majitel tesařské firmy z Hošťálkové Antonín Papšík.

Do oficiálního předání stavby se musí do interiéru dosadit ještě také speciálně vyrobené lavice. Restaurátoři pak ochozy a presbytář vyzdobí malbou podle původních vzorů. „Nejtěžší bylo skloubit detaily. Skládá se to ze spousty fotek a spousty malinkých drobných detailů, které pak musíme zachytit v řemesle,“ přiblížil Papšík.

Události v regionech: Kostel v Gutech znovu stojí (zdroj: ČT24)

Přesto bude podle biskupství interiér repliky kostela vypadat přece jen novodobě. „Kdo původní kostel znal, tak samozřejmě ví, že byl vybaven mobiliářem snad od doby vzniku, z 16. století. Nejde zopakovat to, co tam bylo původně,“ vysvětlil vedoucí stavebního odboru Ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek.

Dřevěnou památku z 16. století zničil před čtyřmi lety úmyslně založený požár. Na místě zůstala jen část základů a dřevěný kříž, který by měl být zavěšen do věže repliky. U vstupu ho symbolicky nahradí kříž nový, vytvořený ale čistě z ohořelých trámů původního kostela, aby požár z roku 2017 připomínal.

Kostel zapálili tři mladíci, akci plánovali

Za úmyslné založení požáru stanuli před soudem tři mladíci. Společně koupili benzin, který načerpali do čtyř plastových lahví. Na místě kostel nejprve obhlédli a ujistili se, že tam nikdo není. Sedmnáctiletý mladík pak tři lahve položil k zadní stěně kostela, benzin ze čtvrté na ně a kolem nich rozlil a škrtl zapalovačem. Jak kostel hoří, si natočili mobilním telefonem.

Řidič Jakub Hurník, který zůstal v autě, tvrdil, že své známé sice na místo dovezl, nevěřil prý ale, že kostel opravdu zapálí. Po činu jim prý nadával, potom od nich ale přijal čtyři tisíce korun za pomoc. Později se sám přihlásil na policii.

Nejvyšší trest, devět let vězení, si u soudu vyslechl Jan Bortel, který akci vymyslel. Hurník dostal osm let nepodmíněně a třetí muž, kterému v době činu bylo 17 let, dostal 3,5 roku. Hurník podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který se tak bude jeho případem ještě zabývat.