Masokombinát v Klatovech se podařilo zachránit, zaměstnanci se vracejí

Klatovy - Druhý největší zpracovatel masa na západě Čech - šumavský masokombinát Klatovy - měl ještě na konci roku velké problémy a většina zaměstnanců dostala výpověď. Firmu se ale podařilo zachránit, a tak je většina propuštěných zase zpátky. Firma SPIN Plus s. r. o. ze skupiny SPIN Plzeň a. s. s dosavadním provozovatelem, firmou Xavergen, podepsala smlouvu o pronájmu veškerého movitého i nemovitého majetku od 1. ledna 2009. Díky novému provozovateli může masokombinát pokračovat ve výrobě.

Původně měl šumavský masokombinát ukončit výrobu v lednu. 184 zaměstnanců dostalo pod vánoční stromeček výpověď. Podnik s třicetiletou tradicí se nakonec podařilo zachránit a vedení podniku už obnovilo smlouvy s většinou personálu. Někteří zaměstnanci ale zpátky nechtějí, i když sehnat práci v oboru nebude na Klatovsku jednoduché. Masokombinát je po desítky let významným zaměstnavatelem v kraji. Fungoval už před rokem 1989. „Plány máme velké, ale vše závisí na tom, jak se v této složité době podaří nastartovat koncepci,“ je zatím opatrný jednatel firmy SPIN Jaroslav Komora. Firma se po provedené analýze podniku do konce roku 2009 rozhodne, zda masokombinát odkoupí.

Klatovský masokombinát už dvakrát prošel konkurzem. Poprvé v listopadu 2000. O tři roky později podnik vydražilo odbytové družstvo Centrum Tábor za 87 milionů Kč. Další krach přišel na jaře 2006. Od července 2006 patří podnik drůbežárně Xaverov, která ho pronajala dceřiné společnosti Xavergen. Obě firmy patří do skupiny Agrotrade.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)