Manželé v penzi vyšlechtili novou odrůdu kmínu. Pekárny na ni čekaly čtvrt století

Události v regionech: Letos byla v Česku po 25 letech zaevidována nová odrůda dvouletého kmínu (zdroj: ČT24)

Po čtvrt století se v Česku podařilo vyšlechtit docela novou odrůdu dvouletého kmínu. Vznikla v domácí minilaboratoři manželů Kameníkových na Vysočině a nese název Kamín. Pekárny a balírny od nové odrůdy očekávají vyšší výnosy. Začnou ji používat za dva roky.

Výzkum, který umožnil vznik kmínu Kamínu, trval třináct let. Manželé Kameníkovi se k němu dostali až v penzi. Ludmila Kameníková se před ní živila šlechtěním nových odrůd brambor, její manžel byl vedoucím šlechtitelské stanice. Odrůda splňuje chráněné označení původu Český kmín.

„Potřebuji zjistit a porovnat hmotnost rostlin a najít optimální. Jednotlivé okolíky jsem musela odsemenit, rozdrtit, vyčistit na síťku,“ popsala Ludmila Kameníková, jak hledala nový kmín.

Manželé z Keřkova neváhali pojmenovat novou odrůdu částečně po sobě. „Jmenuje se Kamín. Kmín je tam jasný a mezi to je vražené A – po Kameníkových,“ shrnul Josef Kameník.

Na trh za dva roky

Na pole do nedaleké Malče zasejí nový kmín až příští rok a na trh se dostane za dva roky. Letošní sezonu označují jako špatnou. „Po loňském suchu vidíme řidší porosty a i nažky jsou drobnější,“ vysvětlil agronom z malečského zemědělského družstva Josef Linhart. 

Podle malíčského pěstitele kmínu Karla Jonáka prospívá kmín zdraví plic a průdušek. Především se již od 19. století používá jako výrazné dochucovadlo. Nově se dá využít i kmínový olej – třeba na dochucení i sladkých dezertů a výjimkou není ani limonáda nebo sirup z aromatické rostliny.