Litovelský Papcel, který je v úpadku, může pronajmout své haly. Výroba by mohla pokračovat

Krajský soud v Ostravě povolil litovelské společnosti Papcel, která je od poloviny září v úpadku, pronajmout většinu výrobních hal německému výrobci papírenských technologií Bellmer. Díky pronájmu továrny by se v Litovli měla udržet výroba strojů pro papírenský průmysl i zhruba osmdesát pracovních míst. Firma má dluhy více než 400 milionů korun.

Vedení Papcelu požádalo soud o schválení nájemní a licenční smlouvy s českou pobočkou Bellmer Czech v závěru minulého týdne. S pronájmem části výrobního závodu Papcelu Litovel souhlasil insolvenční správce i prozatímní věřitelský výbor Papcelu.

Jednání s německou skupinou Bellmer předseda představenstva Papcelu David Dostál v žádosti soudu zdůvodnil tím, že litovelská firma už nemá peníze na další provoz podniku a placení zaměstnanců. Konec výroby papírenských strojů by podle Dostála měl nepříznivý dopad na stav majetkové podstaty i na zaměstnance.

Dokončení rozpracovaných projektů Papcelu

Společnost Bellmer Czech má za pronájem výrobních hal Papcelu měsíčně platit 15 tisíc eur, což je zhruba 383 tisíc korun. Smlouva má být uzavřena na dobu určitou s platností do konce příštího roku. „Nájemné bude příjmem majetkové podstaty využitelným pro další úhradu závazků dlužníka,“ stojí v usnesení soudu. Podle Dostála má Bellmer zájem jednat i o odkupu vybraných aktiv Papcelu. 

Skupina Bellmer bude moct dokončit rozpracované projekty litovelské firmy a zabrání tak uplatnění už vystavených bankovních záruk. Pavel Novák z 1. správcovské a konkurzní, která byla jmenována insolvenčním správcem Papcelu, odhadl, že pronájem výrobního závodu Papcelu by mohl finanční situaci podniku zlepšit o několik desítek milionů korun.

Od září v úpadku

Insolvenční návrh na sebe firma podala v srpnu. Papcel má 443 věřitelů a dluhy 418 milionů korun. Od poloviny září je podnik v úpadku pro platební neschopnost. Několikaleté spory s jedním ze zahraničních zákazníků Papcelu podle Dostála narušily důvěru bank, které podnik financovaly.

Papcelu loni klesly tržby o polovinu na 799 milionů z 1,626 miliardy v roce 2017. Výrobce papírenských strojů loni snížil ztrátu z předloňských 174 milionů korun na 94 milionů. Propouštění Papcel zahájil na konci léta. Do 1. listopadu mělo odejít osmdesát pracovníků z celkových dvou set. 

Investiční společnost BHM Group letos prodala svůj padesátiprocentní podíl v Papcelu firmě VEGA-HSH, kterou vlastní Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu. O způsobu řešení úpadku Papcelu soud zatím nerozhodl.