Lidem se bude lépe dýchat, mělnická elektrárna snížila oxidy dusíku

Mělník - Obyvatelům části středních a severních Čech se bude lépe dýchat. Množství oxidů dusíku vypouštěných do ovzduší snížila Elektrárna Mělník o více než polovinu, a to díky modernizaci čtyř ze šesti kotlů. Už teď tak splnila evropské normy, které začnou platit za dva roky. Modernizace většiny uhelných elektráren v Česku už stála 110 miliard korun.

Mělnická elektrárna snížila o více než polovinu oxidy dusíku (zdroj: ČT24)

Elektrárna vyrábí teplo pro tři sta tisíc domácností, vyhřívá například dvě třetiny Prahy. Ročně se v ní spálí 1,5 milionu tun uhlí. Snížení množství vypouštěných škodlivin proto bylo hlavním cílem. Modernizace elektrárny stála jednu miliardu korun. Technici vyměnili například hořáky v kotlích nebo filtry, které zachycují prach.

Meteorologové optimismus nesdílí

Pročistit by se mohl vzduch až do čtyřiceti kilometrů od elektrárny. Kam kouř, prach a další nečistoty doletí, záleží vždy na výšce komínu, síle a směru větru. Meteorologové ale ve velké zlepšení situace příliš nevěří. „V dané lokalitě nepůsobí pouze tento jeden zdroj, ale celková koncentrace mnoha zdrojů, počínaje velkými průmyslovými zdroji, lokálními topeništi, dopravou,“ poznamenal náměstek ředitele ČHMÚ Jan Macoun.

Vzduch by se mohl pročistit až 40 kilometrů od elektrárny
Zdroj: ČT24

Zbývající úprava dvou kotlů by měla být hotová do zahájení topné sezony v příštím roce. Změnou spalování nebo komplexní přestavbou ale procházejí i další uhelné elektrárny, například Tušimice nebo Prunéřov v Ústeckém kraji. I tak některé s výrobou zřejmě skončí. „Bude to v elektrárně Prunéřov, pravděpodobně Dětmarovice. Půjde opravdu jen o jednotlivé bloky,“ řekl ČT mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Tří mělnické elektrárny postupně vznikly v 60., 70. a 80. letech. Pracuje v nich přes 400 zaměstnanců. Elektrárna Mělník I dodává teplo do Prahy a Neratovic, elektrárna Mělník II do Mělníka a některých okolních obcí. Tepelné zásobování Prahy bylo z Počapel spuštěno v první polovině 90. let. Celkový výkon všech bloků elektrárny dosahuje téměř 1100 megawattu. Elektrárna Mělník III je největším uhelným blokem v ČR, má výkon 500 MW. Elektrárna Mělník I bude fungovat určitě ještě 20 let, druhou mělnickou elektrárnu čeká do roku 2020 rozhodnutí, zda bude ČEZ investovat do její modernizace, nebo ji nahradí jiný provoz. V nejbližších měsících se také bude rozhodovat o dalších plánech s mělnickou „trojkou“.