Liberty začala rozdávat výpovědi

Hutní podnik Liberty Ostrava, který je od června v úpadku, začal rozdávat výpovědi zaměstnancům. Týká se to asi 1,6 tisíce lidí. Dostávají dvouměsíční výpovědi, nebo mohou odejít dohodou, řekla mluvčí podniku Kateřina Zajíčková.

Pracovníci si nyní výpovědi přebírají osobně. Setkávají se s nadřízeným a personalistou, kteří se zaměstnancem způsob jeho odchodu projednávají.

Okolo sedmi set lidí už z podniku v posledních měsících odešlo samo. „Nejvíce lidí odešlo v červenci, to pracovní poměr okamžitě rozvázalo více než šest set zaměstnanců,“ řekla Zajíčková.

Většina provozů Liberty Ostrava, která má nyní okolo čtyř tisíc zaměstnanců, stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část pracovníků je od té doby doma. Počátkem roku měla firma ještě okolo pěti tisíc zaměstnanců. V červenci huť oznámila, že uzavře koksovnu a propustí 2,6 tisíce lidí, z nichž 2,3 tisíce má odejít na podzim.

Liberty je od června v úpadku, nemůže rovněž nakládat s podstatnou částí svého majetku.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

Soud omezil práva dceřiné firmy

Soud nově omezil dispoziční práva jednatelů společnosti Liberty Engineering Products Ostrava (LEPO), která je dceřinou firmou zkrachovalé Liberty, k nakládání s bankovními účty a veškerými penězi firmy. Vyhověl tak návrhu insolvenčního správce na předběžné opatření.

Pokud by soud návrhu nevyhověl, hrozilo podle něj, že vedení společnosti bude zneužívat své postavení k vyvádění finančních prostředků z podniku, což by mohlo vést až k úplné likvidaci firmy.

„Majetek společnosti LEPO byl ohrožen zejména kvůli tomu, že jednatelé Ian Mark Hunter a Ajay Kumara Aggarwal, tedy spříznění manažeři majitele Liberty Ostrava Sanjeeva Gupty, podle dostupných informací nechávali provádět ze svých pozic v rámci skupiny Liberty finanční transakce, které byly zásadně proti zájmům jak Liberty Ostrava, tak společnosti LEPO i věřitelů. Společnost EGAP proto z pozice zajištěného věřitele nechala prostřednictvím Komerční banky zablokovat účty společnosti LEPO,“ uvedl insolvenční správce Šimon Peták.

Pro další fungování LEPO je ale podle něj nutné, aby byly účty odblokovány. Je to podstatné pro obnovení podstatné části závodu. Přijaté předběžné opatření je podle insolvenčního správce jediným účinným opatřením, které zamezuje jednatelům nakládat s majetkem či provádět zásadní ekonomická rozhodnutí bez jeho souhlasu.

LEPO je v úpadku od počátku srpna. Insolvenční návrh podala společnost sama. Uvedla v něm, že má dluhy za více než 4,5 milionu korun, které není schopná splácet.