Liberečtí včelaři se potýkají s hnilobou, veterináři při ní vyžadují likvidaci úlů

Události v regionech: Včelaři na Liberecku se poprvé potýkají s hnilobou včelího plodu (zdroj: ČT24)

Včelaři na Liberecku se poprvé potýkají s hnilobou včelího plodu. Krajská veterinární správa nařídila mimořádná opatření. Kolem šesti odhalených ohnisek vyměřila tříkilometrové ochranné pásmo, do kterého spadají také obce mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Jen hromada popela zbyla libereckému včelaři Eduardu Seibertovi z osmi úlů, v nichž žilo sedm včelstev. Vyskytla se u nich hniloba včelího plodu a veterináři požadovali rázné řešení. „Jakmile se prokáže hniloba včelího plodu, dané stanoviště se musí kompletně zlikvidovat,“ uvedla ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat liberecké veterinární správy Martina Grofová.

Stejně dopadlo třicet včelstev v ohniscích nákazy ve Vratislavicích nad Nisou – veterináři nařídili spálit je.

Do ochranného pásma spadají také úly učitele včelařství Zdeňka Moravce. Odhalení nákazy je podle něj nyní již velmi komplikované, protože včely na podzim již téměř neplodují. „Jsme v mrtvém bodě. Už je zima, nemůžeme nic dělat,“ podotkl. Možné větší rozšíření nákazy se tedy zřejmě ukáže až na jaře. Při podezření na hnilobu musí včelař odevzdat celou plástev, kterou pak zkoumá laboratoř v Olomouci.

V Libereckém kraji se nákaza objevila již v roce 2019, a to na Semilsku. V samotném Liberci jsou nynější případy první. Hniloba se podle Grofové mohla do severních Čech dostat zpoza hranic. „V Polsku hnilobu včelího plodu nijak výrazně neřeší,“ poukázala.