Kritizovaný polský skleník jako inspirace? Noční záře se obávají i v západních Čechách

UDÁLOSTI: Další spor o obří skleník (zdroj: ČT24)

Nad Tlučnou u Plzně má vzniknout obří skleník. Firma, která ho plánuje, chce využít teplo z odvalu po těžbě uhlí za městem. Obyvatelé Tlučné se ale obávají, že je čeká podobný osud jako lidi z příhraničí na severu Čech. Ty v noci trápí silné světlo, které vychází z obřího skleníku v Polsku. Podle investora není pro obavy důvod.

„Není třeba se ničeho bát. Projekt je technologicky na výši,“ zhodnotil plánovaný skleník obchodní ředitel společnosti Pilsen Technologies Vít Pejčoch. Projekt přitom vyvolává obavy nejen v Tlučné.

Skleník o rozloze 42 tisíc metrů čtverečních a vysoký 7,5 metru bude asi poloviční oproti obřímu skleníku v polském Turówě, jehož záře v noci budí lidi za hranicemi v Čechách i v Německu.

Stavba má vyrůst nad obcí Tlučná – na  zrekultivovaném odvalu po těžbě uhlí. Halda ještě prohořívá a obec ji chtěla využít k vlastním potřebám. „Když si sáhnete na zem, je to pěkně teplé,“ upozornil místostarosta Tlučné Oldřich Rozšafný (nez.).

Teplo tedy mohlo sloužit k vytápění školy nebo zahradních skleníků. Pilsen Technologies ale předpokládá, že na samotný její skleník teplo z odvalu ani nepostačí. Právě díky žádosti o povolení dodatečného vytápění lehkými topnými oleji adresované na krajský úřad se v Tlučné o plánovaném skleníku vůbec dozvěděli.

Samotný Plzeňský kraj podle mluvčí Aleny Marešové žádost schválil. Příslušné jednotky „splňují veškeré limity, které je potřeba doložit“. 

Problémů, které znají obyvatelé česko-polského pohraničí, se nyní v západních Čechách vážně obávají. „Jednak by trpěli občané Tlučné, dotklo by se to i obcí Nýřany, Líně, Zbůch a Vejprnice, které jsou za lesem,“ míní místostarosta Rozšafný.

Zastupitelstvo Tlučné již záměr firmy odmítlo, a to jednohlasně. „Naší povinností je chránit veřejný zájem našich občanů,“ zdůraznil starosta Jan Opl (nez.). 

Investor slíbil, že projekt upraví. S obcí chce vyjednávat a v případě neúspěchu bude hledat jinou lokalitu.