Krize ve vedení Hradce Králové pokračuje. Zastupitelé odvolali náměstkyni Pourovou

Zastupitelé Hradce Králové v pondělí neschválili návrh na odvolání z funkcí náměstka primátora Martina Hanouska (Zelení) a radního Adama Záruby (Změna pro Hradec). Funkci náměstkyně naopak opustí Věra Pourová (ANO). Odvolání Hanouska a Záruby navrhl předseda zastupitelského klubu ODS Martin Soukup. Stalo se tak poté, co uskupení Zelení a Změna pro Hradec 26. listopadu vystoupili z vládnoucí trojkoalice, kterou vedle nich tvořily ještě ANO a ODS.

Pro Hanouskovo odvolání ve veřejném hlasování bylo pouze 16 zastupitelů ANO a ODS, pro Zárubovo 15. Potřeba bylo nejméně 19 hlasů. Koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených vládla v Hradci Králové od podzimních voleb v roce 2018 a dosud měla v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu 19 hlasů. Změna a Zelení mají tři zastupitele.

Po hlasování o Hanouskovi a Zárubovi zastupitelé řešili návrh na odvolání Jiřího Langera (ANO) z pozice radního a zastupitele určeného pro tvorbu územního plánu. Langerovo odvolání navrhl opoziční zastupitel Jan Holásek (HDK). Radním Langer zůstal, když pro jeho odvolání bylo pouze 17 zastupitelů. Z pozice zastupitele pro územní plán však zastupitelé 19 hlasy Langera sesadili.

Holásek návrh na Langerovo odvolání zdůvodnil pomalým postupem tvorby územního plánu. Město jej tvoří deset let a nyní to podle Holáska vypadá, že by mohl být přijat zastupitelstvem nejdříve na podzim roku 2023. „Langer má na této skutečnosti podíl, postupuje nekonstruktivně a zdlouhavě,“ řekl. Langer kritiku odmítl. Připomněl, že tři roky například trvalo získání vyjádření ministerstva obrany k územnímu plánu k území střelnice v Malšovicích.

Úspěšné bylo naopak odvolání náměstkyně primátora Věry Pourové (ANO), kterou navrhla Změna pro Hradec. Ve funkci skončí 31. prosince.

Královéhradecké strany ANO a ODS si po rozpadu trojkoalice potvrdily, že jsou připraveny pokračovat ve vedení města spolu. Současně řekly, že budou hledat nového koaličního partnera. Pokud jej nenaleznou, mají v plánu pokračovat v menšinové dvojkoalici a hledat podporu u důležitých bodů „od všech konstruktivních zastupitelů“. Podle Hanouska by ale v Hradci Králové měla vzniknout široká koalice bez ANO a KSČM.

Koaliční krize začala návrhy na odvolání náměstků

Spory v koalici nastaly, když Zelení žádali výměnu dvou náměstků primátora, a to právě Pourové kvůli nevyužití překupního práva a Jiřího Bláhy (ODS) za způsob řízení tendru na stavbu fotbalového stadionu.

„Hnutí ANO začalo zasahovat docela zásadně do našich personálních věcí, začalo shazovat naše záměry v oblasti životního prostředí. Také se nám nelíbí, že členové už nerozlišili to, že už nejsou podnikateli. Začali jsme pozorovat, že zakázky, které jsou zadávány městem, nejsou dostatečně transparentní,“ tvrdí Hanousek. Koaliční partneři však kritiku odmítli.

Rozložení mandátů na hradecké radnici
Zdroj: ČT24

Podle politologa Jana Květiny je běžné, že v koalici o třech partnerech s různým programovým zaměřením dochází ke třenicím. Nestandardní je podle něj ale délka trvání krize. „Jak ODS, tak právě Změna a Zelení už před krajskými volbami v říjnu vyjadřovali přesvědčení, že koalice nebude fungovat, že se musí změnit,“ popsal Květina.

Hnutí ANO, které komunální volby v Hradci Králové vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub (HDK) se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také se třemi.