Komu patří poštovní známka z první republiky? Soud v Semilech řeší třicet let starou krádež

Soud řeší vlastnictví poštovní známky z první republiky (zdroj: ČT24)

Soud v Semilech se začal zabývat neobvyklým případem krádeže. Abraham Klein z Nizozemska se domáhá vrácení čtyřkorunové poštovní známky z první republiky. Známku jeho otci odcizil neznámý pachatel na světové výstavě v japonském Tokiu, která se konala před 32 lety. Nyní se objevila v jedné pražské aukci, kde ji policisté zajistili.

Stará poštovní známka na žilkovaném papíru z roku 1919 zmizela z panelu Nizozemce Johanna Kleina na výstavě v Tokiu v roce 1991. Soudní znalec v oboru filatelie František Beneš uvedl, že ukradenou známku lze bezpečně identifikovat.  

Před pěti lety měli známku dražit v aukci v Praze. Znalec Josef Chudoba odhalil, že jde o odcizený exemplář z Tokia. Do aukce ji dal sběratel Ludvík Pytlíček ze Semil, který Johanna Kleina na výstavě v Japonsku doprovázel.

Sběratel ale krádež popíral. Nyní už je po smrti a o známku se žalobou hlásí syn původního vlastníka. „Můj otec nikdy nemohl dokázat, že Ludvík Pytlíček tu známku odcizil, ale věřil tomu. Vždy mi říkal, že až umře, bude se ji snažit (Pytlíček) prodat, a měl pravdu,“ řekl Abraham Klein.

Komu známka vlastně patří?

Advokát dědiců Ludvíka Pytlíčka Vladimír Jašek tvrdí, že známka patří jim. „Domníváme se, že to budeme schopni i prokázat, že pan Pytlíček tu známku nabyl ještě před tou výstavou. Tato známka tak nemohla být ukradena v Japonsku,“ sdělil. 

Známku chce také pojišťovna, která krádež uhradila, a to i přesto, že smlouvu nemá. „Právo k známce přísluší pojišťovně, protože ji odškodnila,“ uvedla advokátka pojišťovny RMS Gabriela Vilímková.  

Soud v Semilech nyní žádá, aby Abraham Klein doložil, že jedná za všechny čtyři možné dědice po otci. „Motivací pana Kleina je jakási satisfakce, zadostiučinění, dosažení spravedlnosti pro svého otce,“ řekla jeho advokátka Eva Šimková.

Čtyři koruny, nebo miliony

Známka, jejíž původní hodnota byla čtyři koruny, patří k nejcennějším raritám české filatelie. Dnes se její cena počítá na miliony. „Který filatelista by ji nechtěl? Bude to velká částka, pokud se dostane na trh – do pěti milionů korun,“ odhaduje filatelista Zdeněk Matějovský.  

Cenná poštovní známka dál zůstává v úschově v trezoru banky, kam ji uložila Policie České republiky. Ven se dostane až poté, co bude neobvyklý případ vyřešen.