Kameny zmizelých připomínají v Ústí nad Labem osm životů vyhaslých za holocaustu

Kameny zmizelých připomínají v Ústí nad Labem osud osmi Židů, kteří ve městě žili a které zavraždili nacisté. Jde o manžele Rothbaumovy, Annu Pickovou, Reginu Steinerovou a Rudolfa, Viléma, Gertrudu a Hanuše Schiffovy. Kameny ve městě položili v Revoluční ulici před tři domy, kde oběti žily. Stalo se tak symbolicky den před mezinárodním dnem památky obětí holocaustu.

„Chtěla jsem, hlavně kvůli mladé generaci, aby věděla, že se tady takové věci děly. Připomenout oběti, protože když jim dáte jméno, tak nejsou zapomenuty,“ uvedla bývalá náměstkyně primátora Eva Outlá (PRO! Ústí) k záměru připomenout některé osudy Židů zavražděných během druhé světové války. „V centru a v Revoluční ulici žilo hodně židovských obětí, takže se vybírala ulice podle toho. Vybrali se Pickovi, kteří měli velký význam,“ dodala.

Rodina Pickových v Ústí nad Labem před válkou vlastnila jeden z největších obchodů s textilním zbožím. 

Vypálená synagoga

Židovská komunita v Ústí nad Labem vznikla podle ředitele ústeckého muzea a historika Václava Houfka v polovině 19. století. Před druhou světovou válkou se k židovství ve městě hlásilo přes tisíc lidí. V roce 1938 byla v Ústí vypálena synagoga a první Židé byli odvlečeni do tehdejšího internačního tábora v Krásném Lese. Jejich cesty poté vedly do ghetta Terezín a táborů smrti, jako byla Osvětim nebo Majdanek. Konce války se většina z nich nedožila.

Pamětník Hanuš Adamec uvedl, že je ostuda, že se první kameny zmizelých v Ústí nad Labem položily teprve nyní. „Pro mě osobně je to důležité, že v Ústí nad Labem konečně Stolpersteiny budou,“ doplnil.

Stolpersteiny mají přibývat

Primátor Petr Nedvědický (ANO) řekl, že chce, aby kameny v Ústí nad Labem přibývaly. „Doufám, že tyto kameny zmizelých nejsou těmi posledními,“ uvedl. Podle zemského rabína Karola Sidona by se mělo město v budoucnu pokusit vyhledat žijící příbuzné těch, které budou chtít připomenout dalšími kameny. „Tomuto setkávání u Stolpersteinů dávají teprve osobní přístup,“ dodal.

Oběti holocaustu v Ústí nad Labem připomíná i Davidova hvězda ze žuly. Autorem pomníku, který stojí na místě bývalého židovského hřbitova, je ústecký architekt Michal Gabriel.

Dlažební kostky s mosazným povrchem zasazené do chodníků navrhl německý umělec Gunter Demnig. S myšlenkou pamětního kamene vsazeného do chodníku před domy obětí holocaustu přišel v roce 1992. Před radnici v Kolíně nad Rýnem umístil první kámen, o který je třeba ,klopýtnout pohledem‘. Od té doby se podobné kameny vsazují do dlažby po celé Evropě včetně Česka. V Ústeckém kraji je více než osm desítek kamenů zmizelých, kromě Ústí nad Labem jsou například v Teplicích či Chabařovicích.