Ze dvou pruhů na tři. Policisté chtějí rozšířit dálnici D1 v Brně

V nájezdech na dálnici doprava často houstne (zdroj: ČT24)

Dálnice D1 v Brně je jedním z nejvytíženějších úseků v republice. Policie na něm chce alespoň provizorně zvýšit plynulost provozu, požaduje tak vyznačení třetího pruhu v úseku, kde se sbíhá provoz ze tří dálnic. Řidiči, kteří se napojují nebo sjíždějí, brzdí ostatní, situaci teď navíc komplikuje rekonstrukce vozovky. Policisté chtějí, aby pruh přibyl ještě letos, k záměru se ale musí vyjádřit ministerstvo dopravy a vnitra.

Napojování na dálnici nízkou rychlostí nebo kolabující doprava jsou situace, které jeden z nejvytíženějších úseků české dálniční sítě často provázejí. Brněnskou částí dálnice D1 projede denně kolem sedmdesáti tisíc aut, které míří i do Rakouska, na Slovensko, do Polska a na druhou stranu do západních zemí.

Jihomoravští policisté přišli s receptem, který by mohl dopravě ulevit. Chtějí, aby silničáři vyznačili třetí, provizorní pruh. „To bude znamenat zúžení třeba i hlavních pruhů, může to znamenat třeba i snížení rychlosti. V tomto úseku se stejně rychle jezdit nedá, a s ohledem na intenzitu provozu by to naopak mělo znamenat lepší plynulost provozu,“ řekl ředitel Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil.

Rozšíření dálnice D1
Zdroj: ČT24

Policisté nápad projednali se správcem dálnice s poznámkou, že by pruhy na dálnici rádi viděli do Vánoc. Na tahu je právě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Předpokládáme, že někdy v první polovině října budeme mít nakreslené dvě, tři situace, abychom věděli, jak toto opatření provést. Pak to projednáme jak s policií, tak s ministerstvem dopravy a vnitra,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Kromě toho ŘSD řeší stálou stavební úpravu. Rozšíření bezmála třicetikilometrového úseku pod Brnem je rozdělené do sedmi staveb. Na prvních úsecích by se mohlo začít pracovat kolem roku 2023. Projekt znamená rozšíření vozovky, mostů a křižovatek.