Nemocnice Vyškov zrekonstruovala zanedbanou radiologii, její chloubou je nová magnetická rezonance

Vyškovská nemocnice otevřela nové pracoviště magnetické rezonance, v regionu dosud chybělo. Moderní metoda umožňuje trojrozměrné zobrazení vnitřních orgánů, lékaři díky ní pacienta vyšetří rychle, přesně a bezbolestně. Pořízení rezonance včetně rozsáhlých stavebních úprav stálo zhruba 160 milionů korun, přičemž 150 milionů pokryla dotace z programu IROP. Několika miliony přispěl také Jihomoravský kraj jako zřizovatel a zbytek hradila nemocnice z vlastních zdrojů, řekl její ředitel Zdeněk Horák.

„Magnetická rezonance je pro nemocnici naší velikosti a významu nutností. Rozšiřuje služby stávajícího radiodiagnostického pracoviště, ke kterému patří počítačová tomografie (CT), ultrazvuk nebo klasický rentgen,“ uvedl Horák. Lékaři prostřednictvím rezonance získají řezy jednotlivých částí tkání, které si mohou spojit do trojrozměrného obrazu vyšetřovaného orgánu. V něm pátrají po různých patologických jevech, jako je zánět, nádor nebo metastázy při onkologických onemocněních.

Podobné pracoviště dosud ve spádové oblasti Vyškova, kde žije více než 90 tisíc lidí, chybělo. Pacienti za vyšetřením jezdili hlavně do Prostějova. Nyní by lékaři ve Vyškově mohli vyšetřit až dvacet lidí denně. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) magnetická rezonance znamená přínos pro celé jihomoravské zdravotnictví.

Ve Vyškově vyšetří i klaustrofobické pacienty

Primář radiodiagnostického oddělení Pavel Keder při výběru rezonance dbal zejména na komfort pacienta. „Náš přístroj pracuje se systémem umělé inteligence, který dovolil zkrátit čas vyšetření až o třetinu. Třeba konkrétně u vyšetření kolena netrvá půlhodinu, ale dvacet minut. Máme také nadstandardní průměr otvoru, který nám dovolí vyšetření i pacientů s nadváhou. Další výhodou je délka tunelu něco přes metr. To znamená, že třeba při vyšetření pánve má pacient hlavu venku, což je příjemnější,“ popsal primář.

Jako další výhody zmínil nízkou hlučnost přístroje, díky čemuž pacienti nemusí mít sluchátka. Vyzdvihl také pořízení anesteziologického přístroje, který umožňuje přispání pacientů s klaustrofobií.

Zprovoznění rezonance předcházela rekonstrukce oddělení

Investice do vybudování nové magnetické rezonance zahrnovala vedle pořízení samotného přístroje také kompletní rekonstrukci a dostavbu radiodiagnostického oddělení a opravu rehabilitačního oddělení, které sídlí o patro níž. „Oddělení nyní odpovídají požadavkům 21. století. Dříve to bylo hodně zanedbané, pro intimitu pacientů nevyhovující,“ zmínil ředitel.

Rovněž Grolich ocenil, jak moderně oddělení působí. „Věřím, že se tady lidé budou cítit příjemně a přispěje to k jejich psychické pohodě při návštěvě nemocnice,“ řekl.

Vybudování nového pracoviště trvalo přes tři roky, což je podle Horáka rekordně krátká doba. Práce se zvládly za plného provozu, byť znamenaly určité nepohodlí pro zaměstnance. V budoucnu má na tuto etapu navazovat stavba moderního urgentního příjmu. Nemocnice má zpracovanou projektovou dokumentaci a čeká na vypsání dotačního titulu.