Hejtman Grolich požádal premiéra Babiše o navýšení pomoci po tornádu. Chce desetinásobek

Navýšení pomoci z ministerstva pro místní rozvoj do obcí zasažených tornádem bude podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) nezbytné. Necelá půlmiliarda sice posloužila jako první rychlá podpora poškozeným, premiéra Andreje Babiše (ANO) však na čtvrtečním jednání požádal o násobky této částky.

Od řádění tornáda na jihu Moravy uplynuly dva týdny. Postup prací v poškozených obcích okomentoval jihomoravský hejtman: „Hned na začátku by mě nenapadlo, že to bude tak rychlé.“

Grolich se ve čtvrtek setkal s premiérem Babišem, navrhl mu navýšení dotací z ministerstva pro místní rozvoj. Úřad poskytne 420 milionů korun, což podle Grolicha nebude stačit, adekvátní by podle něj byla desetinásobná částka.

„Bude potřeba tam výrazně přitvrdit (…) Po každé povodni se vždy vypisovalo něco přes tři miliardy. Vzhledem k tomu, že toto bylo ještě ničivější, tak že bude minimálně vypsaná stejná částka, nebo ideálně vyšší,“ řekl Grolich dopoledne ve vysílání ČT24.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) po jednání o další pomoci lidem zasažených tornádem (zdroj: ČT24)

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO), která se jednání také účastnila, musí nejprve dojít k vyčíslení škody. „Zatím jsme žádná taková čísla neviděli. Určitě musí čerpat náš dotační program, pokud by to nestačilo, můžeme se bavit o navyšování programu,“ uvedla Dostálová.

Grolich po jednání přiznal, že kraj zatím disponuje pouze hrubými odhady. Do poslední červencové vlády chce škody po tornádu představit v detailnějším seznamu. Dotace pak budou vypsány v srpnu. Pokud by odhad škod převyšoval oněch 420 milionů z programu ministerstva pro místní rozvoj, je podle něj vláda připravená podporu navýšit. „S tímto závěrem jsem spokojený,“ řekl Grolich.

Jeho slova pak premiér Babiš potvrdil ve sněmovně. Řekl, že hejtman má předložit konkrétní přehled ztrát hlavně na nemovitostech v majetku obcí a kraje. „Abychom to ještě před dovolenou vlády v srpnu vyřešili,“ uvedl.

Peníze by mohly být i z EU a ministerstva životního prostředí

Na schůzku přijeli i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Brabec podle Grolicha přislíbil finanční pomoc s náklady na likvidaci odpadu, které by se podle hejtmana měly pohybovat v rozmezí mezi třemi a pěti stovkami milionů korun. Ministerstvo životního prostředí má podle Grolicha připraveno 200 milionů korun a částku by mohlo zvýšit.

Schillerová po schůzce řekla, že jednali i o organizačních tématech včetně toho, že pravděpodobně bude vláda zvažovat prodloužení stavu nebezpečí. Není podle ní pochyb, že vyčleněných 420 milionů korun nebude stačit, a to i poté, co část škod zaplatí obcím pojišťovny. Potvrdila, že vláda je připravena nyní vyčleněnou částku navýšit. Ministryně plánuje podat také žádost o dotace z evropského fondu solidarity. Čerpat by se z něj podle ní mohlo zhruba 300 až 400 milionů korun.

Vyjádření ministryní Schillerové a Dostálové po jednání o další pomoci lidem na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Stále chybí ruce řemeslníků a stavební materiál

Do regionu proudí také pomoc ze sbírek, podle hejtmana už by mohly první částky přijít na účty poškozených tornádem. Upozornil ale, že v některých případech může dojít ke zdržení v souvislosti s vedenými exekucemi. Lidé věnovali poškozeným už přes 1,1 miliardy korun.

Největší potíže podle Grolicha stále způsobuje nedostatek stavebního materiálu. „Pokud je tak obrovská poptávka v tak malém regionu, tak to problém je a bude,“ podotkl hejtman. Zapotřebí jsou podle něj stále i řemeslníci, kteří jsou vítáni nejen jako dobrovolníci, ale i na placenou práci.

Dřevo na novou střechu kostela v Moravské Nové Vsi, kterou v červnu zničilo tornádo, věnuje ze svých lesů olomoucké arcibiskupství. Na poskytnutí daru z církevních lesů se dohodlo s Mariánem Kalinou, který je v Moravské Nové Vsi farářem. 

„Na všechny, které tato pohroma zasáhla, už od počátku myslíme v modlitbách (…) Svou solidaritu s lidmi postiženými přírodní katastrofou ale jako arcidiecéze chceme projevit ještě jinak, a protože vlastníme a spravujeme lesní pozemky, věnujeme z nich dříví na opravu zničeného farního kostela,“ uvedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Kostel v Moravské Nové Vsi má sice zachovanou klenbu, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Zmizela špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy udeřilo tornádo. Pryč jsou stromy, které kostel obklopovaly. Interiér je zachovalý.

Kostel v Moravské Nové Vsi na snímku z 25. června 2021
Zdroj: Martina Odehnalová/ČTK/Fotobanka ČTK/Odehnalová Martina