Burácení motorek rozeznělo Masarykův okruh. Diváci ale rachotu letos nenaslouchají

Závodníci na silničních motocyklech se rozjeli po Masarykově okruhu v rámci letošní Velké ceny. Tribuny ale zůstávají prázdné kvůli protipandemickým opatřením. I když koronavirus letos fanoušky vyhnal, pořadatel zohlednil krizovou situaci a slíbil Brnu závody Moto GP i v roce 2021.

Pouze s jedním českým jezdcem a bez diváků pokračuje v Brně od pátku do neděle mistrovství světa silničních motocyklů. Domácí barvy bude ve Velké ceně České republiky hájit pouze Filip Salač, aktuálně čtrnáctý pilot kategorie Moto3.

„Určitě to bude specifické a trošičku nudné. Strašně mě mrzí, že v Brně, kde jsem se nejvíc těšil na diváky a kde mám nejvíc přátel, se to jede bez nich,“ řekl Salač před svým třetím startem v Brně.

Teoreticky sice nebude na Masarykově okruhu pod takovým tlakem, ale ani to za klad nepovažuje. „Je pravda, že když tam nejsou diváci, tak nemáte stres a můžete se více soustředit na závody. Když tam ale jsou, dodá vám to větší motivaci. Jdete do závodu a tréninku s větším nadšením,“ podotkl Salač.

Výrazně je ale omezen i počet lidí, kteří se starají o zabezpečení a servis pro jezdce. Na Automotodromu je také povinné nosit roušky. „Na řadě pracovních pozic jsou vyžadovány ochranné štíty a gumové rukavice,“ zdůraznila ředitelka Masarykovu okruhu Ivana Ulmanová. Dodržování hygienických zásad je podle ní o víkendu na okruhu prioritou.

S letošními penězi si pořadatelé budou muset vystačit dva ročníky

Že diváci zaplní příští rok tribuny, doufají nejen závodníci, ale i pořadatelé. Město Brno sice schválilo letos podporu 60 milionů, kraj stejnou částku a stát dá 85 milionů. S těmito penězi ale musí pořadatelé vystačit na dva roky. „Částka, kterou dává Jihomoravský kraj a město Brno, je hodně vysoká, takže nedojde určitě k nějakému razantnímu navýšení,“ řekl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (za ANO).

„Jeden názor je takový, že je to tradice, že je to akce, která do Brna patří, a z toho důvodu si tedy zaslouží i nějaký příspěvek z městského rozpočtu. Na druhou stranu vnímám i ty argumenty, že se jedná o soukromou akci, která by neměla být z veřejných rozpočtů financována. To rozhodování není jednoduché,“ popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Veřejné peníze půjdou na zaplacení poplatku pořadateli šampionátu společnosti Dorna za to, že se v Brně vůbec závody pojedou. Dorna letos zlevnila, příští rok naopak výrazně zdraží. Dalších 80 milionů také zaplatí pořadatelé za dva roky Automotodromu Brno za pronájem dráhy, zázemí a zajištění sportovních komisařů. Dalších asi 14 milionů půjde zřejmě jako v loňském ročníku třeba na zajištění vstupenek, stavbu tribun, catering nebo propagaci.

Náklady by tak mohly pokrýt právě peníze ze vstupného. Pokud by se návštěvnost podobala loňskému ročníku, vydělali by pořadatelé na vstupenkách 70 milionů.