Brněnské Vinohrady zvyšují nájemné, někde až o 130 procent

Růst nájmů v městských bytech (zdroj: ČT24)

Brněnská městská část Vinohrady zvyšuje nájem ve svých bytech. Ten stávající byl v řadě bytů výrazně nižší než jinde ve městě. Některým nájemníkům tak naroste až o 130 procent. Někteří se proto začali proti záměru radnice ohrazovat. Úřad namítá, že částka je stejná už řadu let a je tak nízká, že neumožňuje platit opravy a rekonstrukce bytů.

V městském bytě v Brně-Vinohradech bydlí nájemnice Miriam. Že se jí skokově zvýší nájemné, se dozvěděla při návštěvě radnice. „Počítala jsem s těmi dvaceti procenty, jak je to v novém občanském zákoníku. A řekli mi částku 109 korun za metr čtvereční. S tím, že to přijde až za dva měsíce,“ popsala. Současný nájem jí z necelých padesáti korun za metr čtvereční stoupne o 130 procent. „Do bytů jsme hodně investovali, měli jme tu vizi, že neutratíme tolik za nájem, ale sami na vlastní náklady si to opravíme. Udělali jsme rekonstrukci za 220 tisíc,“ podotkla.

Většina bytů je podle radnice ve špatném stavu. A právě potřebou oprav zvýšení nájmu obhajuje. „Máme velkou masu, která platí různé sazby nájemného, nejčastěji je to 43,60. Tedy méně než polovinu toho běžného. Sto devět korun za metr čtvereční je základní nájemné, které platí nájemci, kteří uzavírali smlouvy od roku 2017. Ekonomické nájemné, které zajistí reprodukceschopnost, opravy, údržbu,“ vysvětlila starostka městské části Jitka Ivičičová (KDU-ČSL).

Ve Vinohradech je zhruba jedenáct set běžných obecních bytů, tedy zhruba čtyři procenta všech bytů v majetku Brna. Nově stanovená cena nájmu – 109 korun za metr čtvereční měsíčně – v porovnání s dalšími městskými částmi nevybočuje. Například v Bystrci je jen o sedm korun nižší, naopak v Řečkovicích začíná na částce o sedm korun vyšší.

O tom, zda je možné nájem zvýšit na více než dvojnásobek, pochybuje opozice i řada nájemců. „Zeptám se právníka, jestli na to mají právo zvyšovat takto skokově,“ uvedl nájemce Miroslav Drábek.

Podle právníka Zdeňka Joukla, který se specializuje na oblast nemovitostí, je postup radnice právně v pořádku. „Zvýšení umožňuje přechodné ustanovení občanského zákoníku. Těch dvacet procent se uplatní u smluv uzavřených po roce 2014 a neuplatňuje se u smluv, které jsou uzavřeny předtím. Tam bohužel nájemník v souladu s právní úpravou moc možností nemá,“ vysvětlil.

„Budeme usilovat o to, aby byl jiný postup, aby se to projednalo v komisi, projednalo na zastupitelstvu,“ reagoval opoziční zastupitel Radek Sedláček (SPD). Podle Ivičičové existuje řada různých typů smluv. „Nám přišlo nejférovější nabídnout všem dohodu na stejných podmínkách,“ dodala.

Vedení městské části doufá, že pochybnosti nájemníků se jim podaří rozptýlit na veřejné diskuzi 6. března.

Dražší nájmy o více než čtvrtinu

Magistrát chce nyní podpořit bytovou výstavbu ve městě spoluprací se soukromým sektorem. Investor postaví byty na pozemcích města. Nájemné by tam pak bylo nižší, než je běžné na trhu. Projekt připravuje pro lokalitu Západní brána v městské části Starý Lískovec.

Podle lednových dat společnosti Deloitte lidé v Jihomoravském kraji za metr čtvereční měsíčně zaplatí v průměru 245 korun, ve Zlínském kraji je to průměrně o jedenáct korun méně. Ceny nájmů se přitom výrazně liší podle měst. Například v Brně lidé za padesátimetrový byt zaplatí průměrně 16 750 korun, ve Znojmě je to téměř jedenáct tisíc, ve Zlíně čtrnáct tisíc, v Kroměříži necelých dvanáct tisíc.

Během posledních pěti let se cena nájmů zvýšila více než o čtvrtinu. V Jihomoravském kraji si lidé letos oproti roku 2019 připlatí v průměru 56 korun na metr čtvereční, ve Zlínském 48.