Plánovanou linku na zpracování kamene přesune firma dál za Ševětín. Místní se k záměru s lomem vyjádří v referendu

Těžba kamene v Ševětíně má pokračovat, místní se vyjádří v referendu (zdroj: ČT24)

Firma Kámen a písek posune v kamenolomu Kolný u Ševětína na Českobudějovicku, kde chce začít těžit, technologickou linku do lesa, blíž k novému ložisku. Požadují to místní. Městys tak oddělí od drtičů a třídičů stromy, což minimalizuje hluk i prach. Záměr otevřít nový lom ale někteří místní kritizují, v říjnu se o něm proto bude hlasovat v referendu.

Firma Kámen a písek, největší výrobce drceného kameniva v kraji, loni oznámila, že chce otevřít nový lom na těžení stavebního kamene. Nahradí tak lom v Ševětíně, který brzy dotěží a zrekultivuje. V novém lomu s rozlohou 47,7 hektaru by firma v prvních třiceti letech těžila téměř na pětadvaceti hektarech.

„Celá technologická linka bude ukrytá za vzrostlým lesem a nebude vůbec z městysu vidět. Přemístíme ji dvakrát dále, než je současná linka. To je základní princip, který se povedlo změnit. Technologie bude nižší, místo pětadvaceti patnáct metrů,“ řekl výkonný ředitel firmy Pavel Fučík. Linka bude od centra Ševětína místo nynějších 670 metrů 1400 metrů daleko, řekli zástupci firmy. Zmenší se i zábor půdy z plánovaných čtrnácti hektarů na necelých devět.

Nová linka by se měla začít stavět v roce 2025, investice bude tři sta milionů korun, dalších až pětatřicet milionů bude stát rekultivace starého lomu, nastínil Fučík. Příští rok chce firma zahájit proces EIA, posouzení vlivů na životní prostředí. Roční kapacita nové těžební linky má být 500 tisíc tun.

Těžební jáma lomu Ševětín
Zdroj: ČTK/Petr Skřivánek

Obyvatelé Ševětína přesun lomu dál za městys požadovali

Záměr někteří obyvatelé kritizují, při volbách do Poslanecké sněmovny bude v městysu Ševětín referendum. „Na jaře jsme udělali anketu, jak obyvatelé vnímají budoucnost těžby. Lidé dali jednoznačně najevo, že podporují přechod do nové lokality a přesun technologické linky a skládky kameniva dále od centra. Nová varianta vychází vstříc těmto požadavkům,“ uvedla starostka Romana Hajská (Ševětín pro všechny generace).

Krajští zastupitelé převedli na jaře lokalitu Kolný z územní rezervy na takzvanou návrhovou plochu pro těžbu stavebního kamene. Je to základní předpoklad pro to, aby v ložisku u Ševětína pokračovala těžba. Společně s ložisky Slapy a Plešovice patří k nejdůležitějším v kraji. Těžit by se mělo na dvě etapy. K otevření lomu je nutné, aby městys Ševětín a město Lišov změnily územní plány, nutná byla i změna zásad územního rozvoje Jihočeského kraje.

Prodej kamene zvýšila stavba D3

Nové ložisko kamene Ševětín/Kolný je státem vyhledaný zdroj kameniva z roku 1984, zabírá 68,4 hektaru. Je to územní rezerva pro těžbu, těžební plocha bude menší. Současný lom chce firma provozovat do roku 2029, pak tam vznikne lesopark, jezero, tůně a kamenité svahy. Z kamenolomu v Ševětíně měla loni produkci 880 tisíc tun, rekordní prodej 1,4 milionu tun byl v roce 2017, díky stavbě dálnice D3.

Firma Kámen a písek, která těží a zpracovává kamenivo, vlastní v kraji deset kamenolomů. Zaměstnává přes sto padesát lidí. Loni jí klesly meziročně tržby o sedmnáct procent na 429,2 milionu korun. Zisk po zdanění se snížil o třetinu na 60,1 milionu korun.