Jedním z témat předvolebního boje v Karlovarském kraji je hospodaření nemocnic

Karlovy Vary - Výzvou pro nové zatupitelstvo Karlovarského kraje bude zřejmě hospodaření tamních nemocnic. Za odvolání manažerů, které kraj na řízení svých nemocnic najal, totiž demonstrovaly na přelomu roku tisíce lidí. Audit nakonec prokázal vážné chyby v hospodaření v celkové výši 120 milionů korun, kterých se měli dopustit manažeři, ale i někteří lékaři.

„Základní směr, který zvolil Karlovarský kraj v dalším osudu svých nemocnic, byl určitě správný. Otázkou je, proč se to tak hodně nepovedlo a zda to má nějaké politické konsekvence, to musí posoudit voliči ve volbách,“ myslí sil mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. 

Doprava je celorepublikovým problémem, který se nevyhýbá ani Karlovarskému kraji. Silnice, která spojí kraj s Prahou, stále chybí, ale přetíženou silnici R6 již lemují stavební stroje. Města Karlovy Vary a Cheb už protíná čtyřproudá silnice a lepší situace je i v odlehlejších částech kraje. „Karlovarský kraj se stará o více než 1 800 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. V uplynulých letech jsme do jejich údržby a oprav investovali více než 2,5 miliardy korun,“ vypočítala mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková.

Politické vysvědčení krajského vedení kazí vzpomínky na takzvanou optimalizaci středních škol. V roce 2005 se kraj rozhodl ty poloprázdné sloučit, jejich ředitelům se to samozřejmě nelíbilo. Řada jejich kolegů ale kvůli úsporám v hospodaření souhlasila.

Karlovarskému kraji vládne zatím koalice občanských a sociálních demokratů. Nemá vlastní krajský soud ani policii. Rozlohou i počtem obyvatel patří k nejmenším ze všech českých krajů s nejnižší produktivitou práce, nejmenší průměrnou mzdou a druhým nejnižším počtem vysokoškoláků.