Fialová krása letos bez diváků. Lačnov zakázal vstup na šafránové louky

Na loukách a v zahradách v Lačnově na Vsetínsku rozkvetl vzácný šafrán bělokvětý. Na květy se každoročně jezdí dívat stovky lidí. Obec Lačnov ale letos vzhledem k mimořádným opatřením vlády zakázala na louky vstup. Není schopná zajistit, aby se na místě nescházelo mnoho lidí.

V Lačnově a jeho okolí na rozhraní Vsetínska a Zlínska jsou dvě desítky významných lokalit s šafránem. „Za přírodní památku jsou označeny čtyři lokality, ale chráněná je každá rostlina jako jedinec,“ řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Chráněná rostlina bývá poslem jara, letos vykvetla díky teplému počasí dříve, loni se tak stalo na konci března. Většinou se květy objeví v polovině či ke konci března. „Asi nejpěknější lokalita je ve Smolince, což je katastr Valašských Klobouk,“ řekl Milan Orálek.

Na „koberce“ květin se každoročně jezdí dívat spousta lidí, šafrány lákají také fotografy. Obec Lačnov však na svých stránkách upozornila na to, že vzhledem k mimořádným opatřením vlády není možné zajistit, aby bylo na místě maximálně 30 osob, proto vydává zákaz vstupu na louky, kde se obvykle šafrány objevují.

Šafrán není původní rostlinou, pravděpodobně se do Lačnova dostal z alpské oblasti v době napoleonských válek s krmivem pro koně či na vozech formanů. Rozmnožuje se snadno semeny, která se sem dostala právě se senem z alpských luk.

V regionu roste také šafrán karpatský, který kvete o něco později, vyskytuje se v Zubří a na Kohútce, hojnější je podle Milana Orálka na Slovensku.