Děčín je bez rady, zastupitelé odvolali primátora Hroudu

Děčín je bez vedení města. Zastupitelé ve čtvrtek odvolali pět radních včetně primátora Jaroslava Hroudy (ANO), další čtyři radní rezignovali na svou funkci. Vládní koalice ANO, Náš Děčín, ČSSD se na začátku jednání zastupitelstva rozpadla. Rozhodovat se nyní bude o tom, kdo povede statutární město dál.

Koalice v Děčíně se rozpadla, když spolupráci s ANO ukončilo hnutí Náš Děčín. Ještě před tím se funkce vzdal náměstek primátora Václav Němeček (ČSSD) a radní Jakub Houška (Náš Děčín).  Na funkci radního rezignovali i Ondřej Smíšek (Náš Děčín) a Martin Weiss (ANO). Zastupitelé pak odvolali zbylé čtyři radní.

„Nelíbí se mi postup vedení města v rámci investice v ulici Prokopa Holého, protože se tam platí věci, které se podle mě platit nemají,“ řekl Němeček, který se jako jediný za ČSSD dostal po volbách do děčínského zastupitelstva. „Druhá věc je, že neplní (vedení města) dohody, které mezi námi byly, to já těžce nesu,“ uvedl profesí strážník. Třetím důvodem pro rezignaci byla podle Němečka atmosféra na úřadě. „Zůstávám řadovým zastupitelem,“ dodal.

Bývalý basketbalista Jakub Houška řekl, že si myslel, že se dají dělat věci společně, v čemž se zklamal. „Musel jsem fungovat v osočování, atacích, proto jsem se rozhodl skončit. Moje vidění světa a vidění světa pana primátora se lišily, ale za mým odchodem je více,“ prohlásil na zastupitelstvu. 

„I přesto, že jsme byli nucení odejít od rozdělané práce, která nás baví, tak věříme, že se dá politika dělat i jinak a za tím si půjdeme i do budoucna. Uvidíme, jak dopadnou jednání, ale rádi bychom, aby se situace v našem městě uklidnila a mohlo se lépe a klidněji pracovat,“ uvedl později pro web ČT24.

Nebyli jsme schopni se domluvit, přiznal primátor

V zastupitelstvu o 27 členech měla koalice těsnou většinu 14 hlasů. Koalici tvořilo doposud ANO, Náš Děčín a ČSSD. K rozpadu koalice vedly podle radních neshody mezi jednotlivými členy. „Dostali jsme se pod tlak, čelili jsme vydírání,“ uvedl zastupitel Petr Toncar (Náš Děčín). Němeček řekl, že se neplnily dané dohody.

Primátor přiznal, že radní nebyli schopni se domluvit. „Situace je neúnosná. Nutné je odvolání náměstka pro územní a investiční rozvoj Rašky,“ uvedl ve čtvrtek ráno primátor, který vyčetl hnutí Náš Děčín, že prosazovalo investice do sportu.

Kritice Raška čelí zejména kvůli rekonstrukci čtvrti Podmokly. „Já jsem přesvědčen, že Raška svou funkci nezvládl,“ uvedl opoziční zastupitel Petr Zdobinský (Piráti). Stavbu zahájilo minulé vedení města na jaře 2018. Znalecký posudek odhalil chyby při rekonstrukci.

„Pro nás to bylo naprosto nečekané,“ řekl Raška. „Šli jsme na jednání zastupitelstva s tím, že se na sociálních sítích spekulovalo o odvolání primátora, ale my jsme se ničeho neúčastnili,“ prohlásil ve čtvrtek.

Odvolaný náměstek primátora Jiří Anděl (ANO) řekl, že se s právníky řeší, kdo povede město, než bude zvolena nová rada. „Mělo by to být tak, že město bude řídit pět odvolaných radních. Mezitím se bude dojednávat nová koalice,“ uvedl Anděl.

Jednání zastupitelů od počátku provázely silné emoce a padaly nejrůznější návrhy ohledně vedení města, místy se někteří politici v nepřehledné situaci ztráceli. Hrouda přiznal, že se v koalici nebyli radní schopni domluvit. Schválit teď stihli zastupitelé zatím pouze závěrečný účet města za loňský rok.

„Jestli se nedomluvíme do nějaké doby a nebo se nedomluví někdo, kdo bude schopen pokračovat, tak ta škoda pro město bude obrovská, opravdu obrovská, a přístí rok bude naše kasa na tom podstatně hůř než letos. Takže já to vnímám jako neskutečnou obrovskou chybu lidí, kteří si tady přišli zahrát divadlo,“ vyjádřil se odvolaný primátor Hrouda. 

Komunální volby v Děčíně v roce 2018 vyhrálo ANO, získalo devět mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila Volba pro Děčín se čtyřmi mandáty. Třetí Náš Děčín má čtyři zastupitele. Piráti, Změna pro Děčín, ODS a KSČM mají po dvou mandátech, ČSSD a SPD jednoho zastupitele.