Chovatelé prasat z jihu Čech ruší své chovy. Problémy to přinese i řezníkům z regionu

Jihočeští farmáři ruší chovy prasat (zdroj: ČT24)

Chovatelé na jihu Čech už začali rušit chovy prasat, nutí je k tomu nízké výkupní ceny a rostoucí náklady. Například v říjnu byl jeden kilogram prasete v živé váze podle ekonomů nejlevnější za posledních skoro třicet let, a to 25 korun za kilogram, dnes už je to zhruba 21 korun. Vepřín se teď ruší například ve Volenicích na Strakonicku. Většinu prasat už nákladní auta odvezla na porážku.

Ve Volenicích zbývá jenom několik stovek selat, které se teď chovatelé snaží prodat. Po dospělých prasatech zůstaly jenom prázdné haly. „Nejsmutnější vlastně pro nás bylo, když odcházely poslední prasnice na jatka,“ uvedl ošetřovatel zemědělského družstva Novosedly Pavel Diblík. 

Vepřín ve Volenicích dokázal ročně odchovat až deset tisíc selat. „Selata jsme prodávali za přibližně šedesát korun živé váhy, v současné době je prodáváme za jednadvacet,“ poznamenal předseda družstva Bohumil Hradecký. Právě proto se zemědělci nedávno rozhodli, že chov zruší a zaměstnance propustí. 

Podobně postupuje také společnost Ponědraž na Jindřichohradecku. Pro jednatele firmy je to smutná záležitost, zemědělství se věnuje prakticky celý život. Roli však hraje ekonomika, v průměru podle jeho slov prodělává deset korun na každém kile masa.

Nízká výkupní cena a vyšší náklady na chov

Ještě loni se chovatelé na jihu Čech starali o téměř devadesát tisíc kusů prasat. Číslo ale nyní výrazně poklesne, a to v celém Česku. Podle odhadů Agrární komory se počet chovů prasat v příštím roce sníží o třetinu, co konce roku 2030 možná až o polovinu. Problém je i v ceně krmiva, za poslední rok se zvýšila o čtvrtinu, dražší jsou také energie a nafta. 

„Za posledních deset let došlo v Jihočeském kraji k téměř osmdesátiprocentnímu úbytku stavů prasat. Vzhledem k neutěšené situaci a k patnáctiměsíčnímu propadu cen pod výrobní náklady víme, že další podniky uvažují, že buď chov uzavřou, nebo minimálně sníží stavy chovaných prasat,“ uvedla ředitelka regionální agrární komory Hana Šťastná. 

„Naše chovy jsou špičkové. Přejít na jiný druh chovů, například drůbež, v současné době nedává příliš smysl, protože v okamžiku, kdy se zvyšují náklady na krmení, tak i drůbežáři čelí obrovskému tlaku, kdy nejsou schopni promítnout náklady do cen,“ míní předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. 

Méně českého masa

Rušení vepřínů bude znamenat výrazný pokles českého masa v obchodech. Problémy očekává i řeznictví v Nové Bystřici, které prodává maso hlavně z jižních Čech. Řezník Karel Loskot ho má za nejkvalitnější. „Především je neustále čerstvé.“

Nedostatek jihočeského masa může podle řezníka znamenat zdražování. „Cenově je teď momentálně vepřové dole, ale ta nízká cena musí nahradit ty vstupy, tedy elektřinu a vodu - to, co šlo v poslední době nahoru,“ uvedl Loskot. V případě, že by chovy na jihu Čech časem zanikly, maso bude kupovat na jiných místech v Česku, o dodávkách ze zahraničí zatím neuvažuje.