Chceme radary i bezpečnější křižovatku, zní z Droždína. Místní kvůli autům zablokovali dopravu

Obyvatelé olomoucké části Droždín vyzvali magistrát a hejtmanství, aby začali řešit problematickou dopravu v obci. Místní chtějí dočasné mobilní radary a zároveň požadují úpravu rušné křižovatky i vybudování chráněných přechodů. Kvůli častým nehodám v obci na začátku týdne zablokovali dopravu na silnici, kterou řidiči využívají například při cestě do olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Kraj i radnice už o možných opatřeních jednají.

Mluvčí iniciativy Andrea Fečová řekla, že obyvatelům Droždína už došla trpělivost s hustým automobilovým provozem. Situace se vyostřila na začátku října, kdy kamion na přechodu pro chodce srazil desetiletou dívku. Tu musel vrtulník transportovat do ostravské nemocnice. 

Nespokojení obyvatelé v pondělí uspořádali v Droždíně protestní akci, v rámci které zablokovali průjezd obcí. Na olomouckou radnici a také na kraj zaslali výzvu, ve které požadují neutěšenou dopravní situaci v obci urychleně řešit. Pondělní akce se účastnilo asi 150 lidí.

Osm tisíc aut denně

Místní na špatnou dopravní situaci upozorňují úřady už zhruba patnáct let. „Bylo podáno mnoho žádostí a obdrženo mnoho slibů. Mezitím se staly desítky dopravních nehod. Malé děti i senioři přebíhají a kličkují denně mezi osmi tisíci projíždějícími auty,“ stojí ve výzvě adresované primátorovi Mirku Žbánkovi (ANO) a hejtmanovi Ladislavu Oklešťkovi (ANO).

Olomoucký magistrát se ale brání, že se situací v okrajové části města zabývá už delší dobu. Mluvčí magistrátu Radka Štědrá uvedla, že město problém řeší i s olomouckým krajem, kterému silnice patří. Hejtmanství oznámilo, že křižovatku v Droždíně přebuduje na kruhový objezd, to by mohlo dopravu zklidnit.

Úředníci z odboru dopravy už požadavky konzultují i s dopravním inspektorátem policie. „Navržená řešení a požadavky formulované ve výzvě občanů společně prověřují a připravují návrhy, které budou souhrnně předloženy radě města na jednání 11. listopadu,“ vzkázala mluvčí magistrátu. 

Provoz na silnici v Droždíně výrazně houstne hlavně v ranní a odpolední špice. V některých dnech na automobilový provoz a přechody pro chodce v okolí místní školy dohlížejí strážníci.

V Přerově radary pomohly

Radary, které měří rychlost projíždějících vozidel, pořídilo loni i město Přerov do tří okrajových částí. Podle vedení magistrátu se díky radarům počet přestupků za rok fungování v Kozlovicích, Lověšicích a Lýskách výrazně snížil. 

„Třeba v Lýskách bylo vloni zaznamenáno v průměru 172 událostí za den, letos už to bylo 107. V Lověšicích bylo loni v průměru 145 přestupků denně a letos o patnáct méně,“ řekl nedávno přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).