Česko si připomíná vyhlazení Lidic. Hrůza se opakuje jen kousek od nás, řekl Stehlík

Pietní akce v Kladně k výročí vyhlazení Lidic (zdroj: ČT24)

Potomci přeživších i hosté uctili v kladenském gymnáziu památku lidických žen a dětí, které zde v roce 1942 strávily tři dny. Poté nacisté děti matkám odebrali. Vzpomínku na zavražděné havíře z Lidic připravil také Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Hlavní pietní akt se uskuteční v neděli na lidickém pietním území. Od tragédie, kterou nepřežilo 192 mužů, 60 žen a 88 dětí, uplynulo 80 let.

Přímo 10. června 1942 nacističtí okupanti v obci zastřelili 173 lidických mužů, ženy byly po třech dnech v budově nynějšího kladenského gymnázia odtržené od dětí. Většina dětí zahynula poté, co je nacisté otrávili výfukovými plyny ve speciálně upravených autech ve vyhlazovacím táboře v polském Chełmnu nad Nerrem, ženy skončily v koncentračním táboře v Ravensbrücku.

Studenti kladenského gymnázia připravili pietní výzdobu místa, kde ženy ve většině případů naposledy viděly své děti. „Strávily tady následující tři dny plné hrůzy,“ řekl ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. Mezi těmi, kteří v Lidicích zahynuli, bylo i pět studentů gymnázia.

Podlahu tělocvičny pokryly bílé a červené květy a listiny se jmény dětí. Příbuzní a hosté položili květiny nejen v tělocvičně, ale také u sochy Lidické matky, jejíž autorkou je Marie Uchytilová.

Oběťmi nacistů se stalo 340 lidických obyvatel, po válce se vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání 17 dětí. „Žije poslední lidická žena, Jaroslava Skleničková, které je 96 let, a několik lidických dětí,“ řekla starostka Lidic Veronika Kellerová. Pamětnice se akce ze zdravotních důvodů neúčastnila, přijel například Pavel Horešovský, který se narodil v Lidicích 25. května 1942.

„Nikdy více“

„Letošní pietní akt v Lidicích i připomínání si velkých lidských obětí, které tato středočeská obec za 2. světové války přinesla, a kterým se Památník Lidice věnuje, nemohla neovlivnit probíhající válka na Ukrajině. Dlouhá desetiletí jsme v souvislosti s Lidicemi hovořili o tom, že si jejich památku připomínáme právě proto, aby se nic podobného neopakovalo. A najednou se to opakuje, jen několik málo stovek kilometrů od nás a v rozměrech ještě větších, než jaké známe z Lidic,“ upozornil Stehlík.

Podle něj všechny paměťové instituce, nejen Památník Lidice, ale také například Památník Terezín, či Památník ticha v Bubnech, stejně jako obdobné zahraniční instituce stále pracují s tím, že „nikdy více“.

„A ona válečná hrůza je zde opět. Bohužel. Nicméně i přes to, co nás v současnosti obklopuje, budeme pochopitelně připomínat i nadále staré Lidice, jejich obyvatele a zločin, který na nich byl německými nacisty spáchán,“ dodal Stehlík.

V sobotu odpoledne začne na nádvoří muzea Památníku Lidice nesoutěžní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice, na které vystoupí děti ze všech českých krajů. Večer se koná Děkovný koncert Pro Lidice a lidé rozsvítí svíčky na místech, kde stávala původní lidická stavení.

Nedělní bohoslužba

Nedělní pietní akt začne ranní mší na základech kostela svatého Martina, sloužit ji bude kardinál Dominik Duka. Poté se hosté přesunou ke společnému hrobu zavražděných lidických mužů, kde položí květinové dary, stejně tak i u Pomníku dětských obětí války. Zazní poděkování ředitele Památníku Lidice. Projevy politiků na programu nejsou, aby akt zůstal apolitický.

Až do neděle je dočasně přístupné muzeum Památníku Lidice, které nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí. V lidické výstavní síni Pod Tribunou bude zároveň otevřena obměněná výstava Lidice (v) minulosti a provizorní promítací místnost s nově vytvořeným virtuálním 3D modelem původní obce.