Bývalí zaměstnanci Pilsen Steel se dočkají mezd po třech letech. Končí insolvence podniku

Bývalí zaměstnanci Pilsen Steel dostanou mzdy (zdroj: ČT24)

Bývalí pracovníci plzeňských oceláren se po více než třech letech dočkají svých mezd. Končí totiž insolvence společnosti Pilsen Steel. Insolvenční správce bude moci šesti stovkám bývalých zaměstnanců po rozprodání majetku rozdělit přes osmdesát milionů korun. Dalších 44 milionů půjde soukromým věřitelům a úřadům. Dřívější hutě a kovárny, které byly součástí Škodových závodů, koupil německý podnikatel Max Aicher za 300 milionů korun.

Na nevyplacené peníze stále čekají například manželé Smolkovi. V plzeňských hutích pracovali oba do posledních chvíle. „Kdybychom neměli nějaké naspořené prostředky a nechodili na brigádu, nepřežili bychom. Dluží nám s manželem kolem 300 tisíc korun,“ řekla dřívější předsedkyně odborů Ivanka Smolková.

„Největší hodnota závodu byla právě v tom, že byl v době zahájení insolvenčního řízení funkční a bylo tak možné ho v případě nalezení zájemce, který by chtěl obnovit výrobu, rozjet,“ řekl insolvenční správce Pilsen Steel Jaroslav Brož.

Novým majitelem se v červnu roku 2020 stal Max Aicher. Firmu koupil za 300 milionů korun. Podle insolvenčního správce ale výrobu v původním rozsahu neobnovil. Jednatel se ČT nevyjádřil.

„Uzavření procesu bylo dotčeno pandemií covidu-19, což samozřejmě zkomplikovalo celé řízení. Bývalými vlastníky Pilsen Steel jsou subjekty na mezinárodních sankčních seznamech,“ vysvětlil Brož. 

Osmdesát milionů pro zaměstnance

Vzhledem k tomu, že rozhodnutí insolvenčního soudu je odteď pravomocné, zaměstnanci dostanou všechny své dosud nevyplacené mzdy. Dohromady za víc než osmdesát milionů korun.

„Až je budeme mít všichni na účtě, tak uvěřím. Není to o tom, že bych nevěřila insolvenčnímu správci, ale život mě naučil být skeptikem,“ komentovala Smolková.  

Insolvenční správce bude muset údaje všech více než šesti set lidí nejdříve ověřit. Má na to sice jenom půl roku, ale lhůtu může soud prodloužit.