Brněnské VUT vrátilo čestný doktorát Janu Antonínu Baťovi. Škola mu ho odebrala v roce 1948

Vysoké učení technické v Brně (VUT) po více než sedmdesáti letech vrátilo čestný doktorát Janu Antonínu Baťovi, který vedl zlínské obuvnické impérium v době jeho největšího rozmachu. Vědecká rada anulovala starší rozhodnutí profesorského sboru, který v roce 1948 čestný titul Baťovi odebral. Informovala o tom mluvčí brněnské techniky Radana Koudelová.

J. A. Baťa získal čestný doktorát 15. prosince 1937 na tehdejší Vysoké škole technické Dr. Edvarda Beneše. Slavnostní promoce se uskutečnila 26. března 1938. Baťa tehdy promlouval k akademické obci v aule na Veveří, v sídle dnešní stavební fakulty, popsala historické souvislosti Alžběta Blatná z Archivu VUT.

Po druhé světové válce byl Baťa v nepřítomnosti odsouzen mimořádným lidovým soudem za údajné zločiny proti státu a profesorský sbor mu v květnu 1948 titul odebral. Baťa byl už tehdy v zahraničí, zemřel 23. srpna 1965 v 67 letech v brazilském exilu. Městský soud v Praze v červnu 2007 rozsudek nad Baťou zrušil.

Rodina navrácení titulu uvítala

„Jan Antonín Baťa je bezesporu velkým podnikatelem, který pomohl prosadit českou značku Baťa v desítkách států na třech kontinentech. Vybudoval značku, jejíž jméno má zvuk i o sto let později. Jsem rád, že se nám podařilo napravit tuto historickou chybu,“ uvedl rektor VUT Petr Štěpánek.

Díky Nadačnímu fondu Jana Antonína Bati se škole podařilo kontaktovat i rodinné příslušníky, kteří navrácení titulu čestného doktora technických věd uvítali.

Baťa dostal titul za inženýrské úspěchy při stavbě města Otrokovice nedaleko Zlína. Pomocí vodních děl nechával splavovat zeminu z kopce na protějším břehu, aby zvednul podmáčený terén, ale také za vybudování padesátikilometrového Baťova kanálu. „Jsme vděčni, že jeho zásluhy jsou stále součástí národní paměti,“ uvedl v tiskové zprávě vnuk John Bata Nash.

Tomáš Baťa o titul nikdy nepřišel

„Postupně se ukazuje, kdo byl Jan Antonín Baťa, jak pracoval, proč a pro koho. Pracoval pro svoji vlast a pro svůj národ. Budoval člověka, ne impérium. Jsme velmi rádi, že se udělal zase další krok k vítězství pravdy,“ uvedla vnučka Dolores Ljiljana Bata Arambasic.

Čestný doktorát z VUT v Brně získal i Tomáš Baťa, jemu ale odebrán nikdy nebyl. Celkem brněnská technika za více než 120 let své existence udělila 67 čestných doktorátů. Mezi držiteli jsou například Nikola Tesla, Tomáš Garrigue Masaryk, Václav hrabě z Kounic, Armin Delong, Eva Jiřičná nebo Viktor Rudiš.