Biocev otevřel novou laboratoř pro práci s vysoce infekčními viry a bakteriemi

Události: Nová moderní laboratoř ve Vestci (zdroj: ČT24)

V biotechnologickém a biomedicínském centru Biocev ve Vestci u Prahy byla slavnostně otevřena laboratoř pro práci s vysoce infekčními viry a bakteriemi za pomoci zvířecích modelů.

„Laboratoř BSL-3, tedy v režimu takzvané úrovně biologické bezpečnosti 3, umožní vědcům zkoumat infekce a jejich léčbu, čímž přispěje ke zlepšení kvality českého výzkumu infekčních onemocnění nebo léčby pacientů v Česku i v zahraničí,“ řekl vedoucí Českého centra pro fenogenomiku při Biocevu Radislav Sedláček.

„Umožňuje nám provádění experimentů s vysoce rizikovými agens a toxiny na zvířecích modelech, tedy na laboratorních hlodavcích,“ doplnila odpovědná pracovnice za provoz zmíněné laboratoře BSL-3 Lucie Dufková.

Envirologický ústav v Česku scházel

K výstavbě laboratoře „dopomohla“ pandemie koronaviru, během které si podle Sedláčka odborníci uvědomili, že česká infrastruktura pro studium virových i bakteriálních infekcí pokulhávala.

„Je to dáno i tím, že po rozdělení Československa zůstal envirologický ústav ve Slovenské republice, a doposud se celá tato část v Česku nevyvíjela. Proto, když přišla pandemie a my jsme potřebovali studovat biologii SARS-COV2 a zkoušet protilátky, tak to bylo velmi těžké zorganizovat,“ zdůraznil Sedláček. 

Laboratoř spustí zkušební provoz příští týden. Vedoucí fenotypizačního modulu Jan Procházka nastínil, že testování na zvířatech by mělo být zahájeno do měsíce. Podle něj se do laboratoře vejde až 500 klecí, přičemž každá pojme maximálně šest myší.

„Myši se infikují a umístí se do klecí. Budou se odebírat vzorky, které dopomohou k monitoringu průběhu infekce, a hlavně budou aplikována experimentální léčiva. My pak budeme sledovat, jestli mají kýžený účinek, nebo ne,“ vysvětlil proces výzkumu.

Pomocí speciálně modifikovaných myší si vědci následně vytvoří modelovou situaci a zaměří se například na dlouhodobé následky covidu. „Můžeme studovat tento virus třeba i v kardiovaskulárním systému, v mozku a v jiných částech, které bývají dlouhodobě poškozeny po infekci,“ doplnil Sedláček s tím, že vědci budou zkoumat také klíšťovou encefalitidu, žloutenku a další onemocnění.

Biocev je biotechnologické a biomedicínské centrum, které patří k velkým vědeckým projektům – takzvaným centrům excelence.