Aš, Nejdek a Kraslice uzavřely Pakt ohrožených měst. Doufají v silnější hlas při jednání s orgány

Aš, Nejdek a Kraslice chtějí společně přesvědčit centrální orgány a instituce, aby jim pomohly řešit naléhavé problémy v regionu u německých hranic. Uzavřely proto Pakt ohrožených měst. Města doufají ve snazší a efektivnější komunikaci. Koncept svazku obcí ve čtvrtek představili starostové zakládajících měst, kteří se začátkem června chystají na schůzku s pěti poslanci zvolenými za Karlovarský kraj. Rovněž budou přednášet své požadavky a návrhy řešení v senátním podvýboru pro regiony v transformaci.

„Problémy našich měst se prohlubují. Je to dlouhodobá záležitost. Chybí tady lékařská péče, podnikatelská aktivita, investoři nemají zájem, ubývá policistů. A situace se neustále zhoršuje. Potřebujeme přimět orgány, které jsou za to zodpovědné, aby něco činily,“ burcuje ašský starosta Vítězslav Kokoř (ANO).

Zároveň upozornil, že města nechtějí být jenom kritická. „Nechceme stále někoho informovat o tom, že se něco děje, ale chceme nabízet řešení. Máme nějaké připravené, vypracovali jsme ho s odborníky, s univerzitami, a teď chceme, aby se o tom s námi kompetentní orgány byly ochotné bavit,“ dodal.

Odliv obyvatel, málo lékařů i obavy o úroveň školství

První podoba paktu se začala rýsovat loni na podzim mezi Kraslicemi se zhruba 6500 obyvateli a Aší s necelými třinácti tisíci obyvateli. Nyní se přidal k městům ze Sokolovska a Chebska také Nejdek z Karlovarska, v němž bydlí 7800 lidí.

Kraslice podle starosty Jana Šimka (Naše Kraslice) nejvíce trápí odliv obyvatel. Vedle vyšší úmrtnosti než porodnosti panuje ve městě kvůli blízkosti německých hranic stále se stupňující trend dojíždění za prací do sousední země. Za posledních patnáct let se to týká stovek obyvatel. Město s rozsáhlou infrastrukturou tak nemá dostatek peněz na běžnou údržbu budov, silnic nebo provoz veřejného osvětlení.

Stejné problémy uvádí starostka Nejdku Ludmila Vocelková (ANO). Ve městě podle ní navíc hrozí výpadek v poskytování lékařské péče, protože věkový průměr ordinujících lékařů se blíží sedmdesáti rokům.

Pro udržení rodin s dětmi ve městě je důležité i zachování úrovně školství. V Nejdku je potřeba podle starostky opravit mateřské školy. Největší sílu svazku pohraničních měst, která samostatně upozorňují na problémy několik let, vidí Vocelková ve společném postupu.

Řešení vidí starostové například v nastavení daňového zvýhodnění pro investory a podnikatele nebo ve vytvoření dostupných dotací pro obce. Podobný model ekonomického zvýhodnění podle nich existuje i v jiných zemích Evropské unie.