TÉMA

Nejdek

Aš, Nejdek a Kraslice uzavřely Pakt ohrožených měst. Doufají v silnější hlas při jednání s orgány

Aš, Nejdek a Kraslice chtějí společně přesvědčit centrální orgány a instituce, aby jim pomohly řešit naléhavé problémy v regionu u německých hranic. Uzavřely proto Pakt ohrožených měst. Města doufají ve snazší a efektivnější komunikaci. Koncept svazku obcí ve čtvrtek představili starostové zakládajících měst, kteří se začátkem června chystají na schůzku s pěti poslanci zvolenými za Karlovarský kraj. Rovněž budou přednášet své požadavky a návrhy řešení v senátním podvýboru pro regiony v transformaci.
23. 5. 2024|

Úhyn ryb v Dyji je zřejmě větší než v Bečvě před dvěma lety

Z řeky Dyje pod Novomlýnskými nádržemi rybáři s hasiči vylovili v minulých dnech zhruba čtyřicet tun ryb, které uhynuly kvůli nedostatku kyslíku. V úterý vylovili poslední leklé ryby nad jezem v Bulharech, řekl předseda Moravského rybářského svazu (MRS), pobočného spolku Rakvice Zdeněk Blabla. První úhyn rybáři zaznamenali v polovině minulého týdne, další v neděli ráno. Úhyn na jižní Moravě je tak pravděpodobně rozsáhlejší, než tomu bylo při otravě ryb v řece Bečvě před dvěma lety.
27. 7. 2022|

Extrémní sucho už trápí jen asi pětinu Česka. Vodohospodáři omezují odběr vody ze studní i potoků

I po deštích z minulého týdne zůstalo extrémní sucho na 18 procentech území Česka, byť se oblast za týden skoro trojnásobně zmenšila. Severní části země ale srážky nepomohly. Zemědělci hlásí velké ztráty, vodohospodáři omezují odběr vody i hloubení studní.
15. 7. 2019|