Archeologové v Přerově odhalili stovky let starou studnu. Je stále funkční

Na Horním náměstí v Přerově archeologové odkryli studnu z přelomu 15. a 16. století. Vznikla v období Viléma z Pernštejna, který v tu dobu město vlastnil. O existenci studny obklopené staletými lípami mluvily historické prameny. Archeologové zjistili, že je stále funkční, o jejím dalším osudu rozhodne vedení města. Pravděpodobně ji obnoví.

Studnu zakrývala zemina a pod ní byl betonový záklop vyobrazený i na dobových snímcích. Původně na něm stála pumpa, později se na tomto místě nacházelo dětské pískoviště. Podle odborníků se na tento výjimečný historický okamžik čekalo několik generací.

„Studna v těchto místech mezi lípami na Horním náměstím byla vybudována na přelomu 15. a 16. století, kdy Přerov vlastnil v letech 1474 až 1521 jeden z nejmocnějších mužů v českém království, Vilém z Pernštejna,“ řekl archeolog Zdeněk Schenk. 

Podle archeologů pozbyla funkčnosti v roce 1903, kdy byl v Přerově vybudován městský vodovod. Zachovala se ve velmi dobrém stavu a stále funguje, což podle odborníků odkazuje na kvalitně provedenou práci. 

Primárním měřením jsme zjistili, že hloubka studny dosahuje přibližně čtrnácti metrů a je v ní zachován i zhruba třímetrový sloupec vody. Studna tak zřejmě dosahuje dna řeky Bečvy.
Zdeněk Schenk
archeolog

3D obraz historické studny

Podle archeologů bude teď velmi zajímavý i následný výzkum, který se zaměří na dno studny. Očekává se, že by archeologové mohli nalézt předměty minulých staletí, zejména mince. Studnu na místě zaměřili 3D laserovým skenováním brněnští odborníci z Akademie věd a Českého hydrometeorologického ústavu.

„Je to poměrně nová geodetická metoda, která automaticky pomocí paprsků zachycuje prostor s hustotou bodů v milimetrech. Dostaneme tím velký soubor dat, takzvané mračno bodů, a díky hustotě bodů dostaneme reálný 3D obraz objektu,“ přiblížil František Kuda z Ústavu geoniky Akademie věd. Tato metoda se využívá při mapování jeskyní. 

Studnu obklopuje šest asi staletých lip, které jsou však už ve velmi špatném stavu. Město je pokácí a na místě vysadí čtyři mladé dřeviny. Zástupci města chtějí studnu zachovat a nad úrovní země postavit její věrnou kopii. Opět se tak stane dominantou náměstí.