Akumulátorová lokomotiva nejspíše odjede z Jaroměře, železniční muzeum chce její ztrátě zabránit

UDÁLOSTI: Pře o lokomotivu Ringhoffer (zdroj: ČT24)

Železniční muzeum v Jaroměři se snaží zabránit ztrátě dalšího vzácného exponátu – akumulátorové lokomotivy z roku 1916. Jaroměřskému spolku stroj nepatří, i když jej renovoval. Nově se jejím vlastníkem stalo Národní technické muzeum, které již v minulosti stáhlo z Jaroměře zapůjčené exponáty. Netají se záměrem přestěhovat i akumulátorovou lokomotivu, čemuž se snaží zabránit i politici z regionu.

Elektrická akumulátorová lokomotiva s dřevěnou skříní je jednou ze dvou, které v době první světové války vyrobily Ringhofferovy závody v Praze na Smíchově – a jedinou dochovanou. V Jaroměři je od roku 1994, předtím téměř půl století sloužila v cihelně v Dobrušce. Nyní ji možná čeká další stěhování, vlastníkem se stalo Národní technické muzeum, jehož poměr k jaroměřskému muzeu byl komplikovaný již v minulosti.

Ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr uvedl, že by se akumulátorová lokomotiva měla stát součástí depozitáře v Chomutově, který bývá otevřen od jara do podzimu.

V Jaroměři si ještě pamatují, jak se Národní technické muzeum náhle rozhodlo odvézt dlouhodobě zapůjčenou lokomotivu Conrad Vorlauf, kterou místní nadšenci renovovali. Tehdy to muzeum zdůvodnilo tím, že jaroměřský spolek odmítal jeho požadavky, jak má s lokomotivou nakládat, a slíbilo, že její rekonstrukci dokončí samo – což se však nestalo, i když uplynuly již více než tři roky.

Mnoho pák, jak zabránit přesunu akumulátorové lokomotivy, však Jaroměřští nemají. Lokomotiva se do sbírek technického muzea dostala tak, že od původního majitele, který ji do Jaroměře zapůjčil, přešla v rámci úhrady dluhu na společnost ČEPRO. Ta ji věnovala technickému muzeu.

„Budoucí umístění lokomotivy na základě uzavřené darovací smlouvy bude plně v kompetenci Národního technického muzea a ČEPRO na něj nemá jakýkoliv vliv,“ uvedl mluvčí firmy Marek Roll.

Jaroměřské muzeum doufá, že mu pomůže alespoň krajský úřad. Zastání zatím nalezlo u opozičního zastupitele a bývalého hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD). Akumulátorovou lokomotivu nazval královnou jaroměřské sbírky. „Pokud bude kdekoli jinde, bude to jedna lokomotiva z řady. Hlavně je potřeba, aby stát podporoval regionální muzea,“ míní.