Adrenalin je hnal vstříc plamenům. Hejtman i hasiči ocenili muže, kteří zachránili cestující z hořícího vlaku v Olomouci

Zachránci byli oceněni za pomoc lidem v hořícím vlaku (zdroj: ČT24)

Adrenalin, zmatek i panika provázely osudové okamžiky dvojice mužů, kteří se letos v polovině října zasloužili o záchranu cestujících z hořícího vlaku v Olomouci. Lidem, kteří se vzápětí po nárazu vlaku do kamionu ocitli v uzavřeném hořícím voze, se snažili oba pomoci – jeden zevnitř, druhý zvenčí. Vlakvedoucího Romana Juřenu a Lukáše Dudíka za jejich obětavou pomoc ocenil hejtman Josef Suchánek (STAN) a krajský ředitel hasičů Karel Kolářík. Okolnosti nehody se stále vyšetřují.

„Dojížděli jsme do Olomouce a před přejezdem najednou rána. Lidé popadali, nastal zmatek, cestující utíkali zepředu dozadu a volali, že hoří. Dostal jsem se dopředu a opravdu hořelo, průchodové dveře do hořícího vagonu byly zamčené. Fungoval tam adrenalin, všude byl kouř, dým, byla tam panika,“ popsal Juřena. „Průvodčí se cpal proti nám do toho prvního vagonu, odkud lidé vůbec nemohli vylézt,“ doplnila jedna z cestujících Lenka Pospíšilová.

Po nárazu se Juřena sám zranil, přesto se mu podařilo poškozené dveře včas otevřít. „Lidi, co stáli za dveřmi, jsme postupně pustili dovnitř,“ doplnil. „V tom vagoně byla taková slečna, která zažila hroznou paniku. Museli jsme ji uklidňovat. Dav se s ní strhnul a všichni se tak tlačili ke dveřím,“ dodala Lenka Pospíšilová. 

Adrenalin v té chvíli fungoval i u Dudíka, který k místu nehody přiběhl od nedalekého autoservisu. Podařilo se mu skrz nouzové pojistky otevřít dveře hořícího vagonu zvenčí.

„Začínaly se ozývat nějaké výbuchy. Když jsem otevřel dveře, které byly dál od srážky, tak nebyl problém, ale když jsem šel k těm bližším, tak to trochu ve mně hrklo, že by se mohlo něco stát,“ vzpomínal Dudík. 

„Adrenalin fungoval, ta nehoda vypadala hrozivě. Měl jsem v té chvíli především strach, že je po těch lidech. To, že se dostali všichni ven, je zázrak, byl jsem přesvědčen, že budu mít vzpomínku na nehodu, při které umřelo tolik lidí. To se naštěstí nestalo,“ řekl.

Jsou příkladem pro ostatní, řekl šéf olomouckých hasičů

Ve vlaku v době nehody cestovalo třicet lidí. Pomoc obou mužů ocenili hasiči, od kterých v úterý dostali medaili za mimořádně záslužný čin. Jen z jejich strany tehdy na místě zasahovalo osm jednotek.

„Okamžitě po střetu se roztrhla nádrž vlaku a začalo hořet. V té chvíli nešlo o minuty, ale o vteřiny. Pokud by nebyli na místě lidé, kteří se postarali o záchranu osob, s příjezdem hasičských jednotek už by bylo pozdě. Dojezdový čas byl v minutách. To, jak jste se zachovali, je příkladné i pro ostatní,“ uvedl Kolářík. „Ten příběh je neuvěřitelný, bylo to obrovsky statečné,“ doplnil hejtman.

Řidiči kamionu hrozí osm let vězení

Nehoda se stala 17. října. Pětašedesátiletého řidiče polského kamionu, který na přejezdu do vlaku narazil, obvinili policisté z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až osm let vězení. Při nehodě bylo několik lidí lehce zraněno. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala vznikla při střetu škoda 35,7 milionu korun.

„Tato mimořádná událost je stále v šetření Drážní inspekce, které bude trvat určitě několik měsíců. Drážní inspekce shromažďuje potřebnou dokumentaci včetně podání vysvětlení od zúčastněných osob,“ řekl Drápal. Také podle policejní mluvčí Petry Vaňharové je případ stále ve fázi vyšetřování.

Nehoda a následný požár na několik týdnů vyřadily z provozu i tramvajovou trať do olomouckých Bělidel a Pavloviček. Tramvaje se na trať po nezbytné opravě vrátily v sobotu 11. listopadu. Dopravní podnik města Olomouce nyní plánuje velkou rekonstrukci trati vedoucí z hlavního nádraží do Pavloviček.