Teploty v pondělí stoupaly nad třicet stupňů, od západu večer přišla studená fronta

Česko v pondělí zažilo další tropický den. Teploty na některých místech přesáhly třicet stupňů Celsia. Nejtepleji bylo ve středočeské Tuhani, kde meteorologové naměřili 30,9 stupně Celsia. Padlo také sedm rekordů pro 18. září. Informovala o tom Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Tropické teploty večer vystřídala studená fronta. Meteorologové varovali před silnými bouřkami s nárazy větru a menšími kroupami. Největší dopady meteorologové předpokládali v jižních Čechách.

Alespoň třicet stupňů v pondělí zaznamenalo pět meteorologických stanic v Česku. Všechny byly ve Středočeském kraji nebo v Praze. Vedle Tuhaně to byla Praha-Karlov, kde bylo 30,6 stupně, o dvě desetiny méně naměřili v Dobřichovicích a také na stanici Husinec-Řež. V Průhonicích pak teplota odpoledne vystoupala na 30,2 stupně. Ani v jednom případě to ale nebyl rekord pro tento den.

Nová maxima na stanicích fungujících alespoň třicet let padla například v pražské Libuši nebo České Lípě. V Libuši má nový rekord hodnotu 29,3 stupně, v České Lípě pak 28,9 stupně Celsia. Rekord zaznamenala i Příbram s nejvyšší teplotou 28,6 stupně.

Meteorologové upozornili, že průměrná maxima pro toto období jsou jen devatenáct stupňů.

Večer a v noci se studenou frontou od západu přichází déšť, přeháňky a bouřky. Už v odpoledních hodinách se tvořily bouřky v Bavorsku. Meteorologové varovali, že v přívalových srážkách může za krátkou dobu napršet až 40 milimetrů vody a objevit se mohou také menší kroupy.

Výstraha platila v pondělí od 17:00 do 23:00. Meteorologové varovali, že přívalový déšť může zatopit podchody, podjezdy a sklepy, nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ upozornil ČHMÚ.

Během noci bude pásmo srážek postupovat dále k východu a projevy bouřek budou slábnout, doplnila meteoroložka.

Úterní nejvyšší teploty by neměly přesáhnout 25 stupňů, předpověď předpokládá místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky.

Středa a čtvrtek by se měly obejít bez srážek, denní maxima by se měla dostat ve středu na 25 stupňů a ve čtvrtek na 27 stupňů Celsia.

Od pátku se déšť a přeháňky na většině území vrátí. Teploty v pátek mohou ještě vystoupat na 26 stupňů Celsia, na západě Čech bude kvůli nástupu zvlněné studené fronty už jen 18 stupňů. Teploty pod 20 stupni většinou zůstanou i během víkendu, srážek a oblačnosti bude postupně ubývat.

Vzhledem k předpovědi a roční době další den s třicetistupňovými teplotami už letos Česko zřejmě nezažije. „Není to moc pravděpodobné. Pouze ve čtvrtek ještě očekáváme maxima mezi 24 až 28 stupni. Je teoreticky možné, že by v tento den ojediněle ještě někde nějaká třicítka padla,“ dodala Gvoždíková.

Nadprůměrné teplo

Celkově by nadcházející čtyři týdny měly být teplejší než dlouhodobý průměr, který je v období od 18. září do 15. října 11,3 stupně. „Teplé a slunečné počasí pozdního léta, přetrvávající po většinu dosavadního průběhu září, se s velkou pravděpodobností udrží i během jeho druhé poloviny, a tak celý měsíc zůstane teplotně nadnormální,“ uvedli meteorologové. Na přelomu září a října se údajně ochladí, první a druhý říjnový týden by se svým teplotním i srážkovým charakterem měly více blížit normálu.

Tento a příští týden ale má převládat počasí babího léta s nadprůměrnými teplotami. Maxima mohou být v nížinách i nad letními pětadvaceti stupni. V první polovině října pak nejspíš budou minimální teploty mezi deseti až pěti, maximální teploty nejčastěji mezi čtrnácti až osmnácti stupni Celsia. Meteorologové ale nevylučují, že by se i v tomto období mohly objevit krátkodobější teplejší epizody babího léta.

Srážkově bude období pravděpodobně průměrné. Období beze srážek, které panuje v Česku od začátku září, bude v tomto týdnu přerušeno několika krátkými epizodami srážek místního charakteru. „Období posledního zářijového týdne bude po jeho většinu spíše srážkově sušší, výraznější a plošně rozsáhlejší srážky dorazí pravděpodobně v jeho závěru, tedy na přelomu měsíce, vyloučeny nejsou opět ojedinělé bouřky. Zbytek období pak bude srážkově průměrný již s převahou dešťových srážek nad přeháňkami,“ dodali meteorologové.