Meteorologové varují před náledím a sněhovými jazyky

Silnice v Česku může v pátek v noci na některých místech pokrýt náledí, upozorňují meteorologové řidiče i chodce. Na cestách ve výše položených částech Českomoravské vrchoviny navíc v sobotu hrozí vznik sněhových jazyků. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometerologického ústavu (ČHMÚ).

Varování před lokálním vznikem náledí či zmrazků na mokrých silnicích se týká celého Česka s výjimkou nejjižnějších regionů Jihomoravského kraje. Platí od pátečních 22:00 do sobotních 08:00. „Lokální náledí a zmrazky se mohou v nočních a ranních hodinách tvořit i v dalších dnech,“ upozornili meteorologové.

Náledí může komplikovat dopravu na neposypaných silnicích a zvýšit počet nehod. Motoristé by proto měli věnovat řízení zvýšenou pozornost. Opatrní by měli být i chodci, kterým hrozí uklouznutí. Starším a méně mobilním lidem proto meteorologové doporučují omezit vycházení ven. 

Ve výše položených částech Českomoravské vrchoviny hrozí při čerstvém větru a sněžení vznik sněhových jazyků. Výstraha platí od sobotních 03:00 do odpoledne. Navátý sníh může zhoršit sjízdnost silnic, varuje ČHMÚ.