Česko čeká oblačný týden s přeháňkami, na horách bude sněžit

Česko čeká oblačný až zatažený týden s přeháňkami. Na horách bude sněžit. Nová sněhová pokrývka bude podle týdenní předpovědi mokrá. Vyplývá to z informací na webu a Facebooku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Okluzní fronta ovlivní srážkami západ území a přinese hlavně ve vyšších vrstvách slabší ochlazení. „Na hřebenech hor nad 1100 metrů by mohlo i něco málo nasněžit. Nejvíce patrně v Krkonoších, na hřebenech možná až deset centimetrů,“ uvedli meteorologové.

V pondělí bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, postupně v nadmořské výšce nad 900 metrů bude sněžit. Teploty vystoupají na pět až devět stupňů, na Moravě až na jedenáct stupňů. Naopak na horách bude kolem dvou, na Šumavě kolem pěti stupňů a odpoledne by tam mohlo silně foukat.

Zatažená obloha a přeháňky budou provázet i další dny. Ve vyšších polohách bude i v úterý sněžit. V noci teploty klesnou na šest až dva stupně, přes den vystoupají na deset stupňů. Ve středu bude až jedenáct stupňů Celsia. Čtvrtek přinese občasný déšť a ještě vyšší teploty, může být až 12 stupňů. Zároveň bude silně foukat. Vítr dosáhne rychlosti 50 až 60 kilometrů v hodině.

Závěr týdne přinese na většině území mírné ochlazení. Jen na východě budou teploty ještě dosahovat až jedenácti stupňů. Přeháňky se budou nad 1000 metrů postupně měnit ve smíšené až sněhové. Z neděle na pondělí by měl přijít teplotní skok. Ochladí se a přibude srážek. Na horách nasněží.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)