Zasedání Rady ČTK se zvrhlo v hádku. „Jak v JZD,“ posteskl si její předseda

Hlasité výměny názorů, osočování, uštěpačné poznámky – tak ve zkratce vypadalo pondělní jednání Rady ČTK. Některá původně plánovaná témata k projednání tak radní odložili na příště. „Jak v JZD tady,“ poznamenal na konci schůze kontrolního orgánu veřejnoprávní tiskové agentury jeho předseda David Soukup (za ANO). Radní se přitom měli původně věnovat novému etickému kodexu i úpravám jednacího řádu.

V pondělí o 16. hodině se sedm radních schází v budově ČTK v Opletalově ulici v Praze. Už krátce po začátku se členové rady dostávají do pře, a to kvůli navrhované změně programu jednání. Nemohli se totiž dohodnout, na čem se ten den mají dohodnout a v jakém pořadí.

Zřejmě nejhlasitější výměna názorů ale nastala až po dvou hodinách ke konci celé schůze. Angelika Bazalová (za Piráty) totiž konfrontovala Pavla Foltána (za ANO), který se chystal jednání předčasně opustit.

„Když jste vystupoval před poslanci a chtěl jste kandidovat na člena Rady České televize, uvedl jste nějaké věci, kterým jsem nerozuměla,“ začala Bazalová. Po Foltánovi chtěla, aby vysvětlil, jaké ekonomické změny v Radě ČTK údajně nastartoval.

Místo odpovědi se ale začali radní osočovat. „Jsem starší jako člen rady a jsem i starší a zkušenější, než jste vy. A jsem právník, tak vás můžu poučit. Platí tady listina a platí tady svoboda projevu,“ argumentoval Foltán. „Lhal jste poslancům,“ odvětila nakonec s bouchnutím do stolu Bazalová.

Náhrady místo etického kodexu

Na zasedání se měli radní především vyjádřit k novému etickému kodexu, kterým by se v budoucnu oni sami mohli řídit. „Člen rady se nevyjadřuje hanlivě v médiích“ – i to v navrhovaném dokumentu stálo. Po připomínkách Petra Žantovského (za ANO) a Pavla Foltána radní nakonec schvalování kodexu odložili.

Dostalo se ale na v minulosti diskutované téma proplácení cestovních náhrad, o které žádal Foltán. Ten na zasedání, která se většinou konají jednou měsíčně, dojíždí z Brna. Za působení v Radě ČTK mají řadoví členové nárok na patnáctitisícovou odměnu.

„Zahájil jsem jednání s ministerstvem financí a požádal je o stanovisko,“ oznámil v pondělí předseda rady Soukup. Ten rovněž upozornil, že na hrazení telefonu nebo internetu, což dle jeho slov v minulosti také přednesl Foltán, se neptal. „Chtěl bych říct, že wi-fi je dostupné v kanceláři rady i v budově ČTK zdarma,“ poznamenal ještě.

Ostřejší diskuse se strhla i kvůli nedávné debatě o mediální gramotnosti, kterou pořádala Rada Českého rozhlasu. „Nebyl jsem tam za ČTK, ale za sebe,“ uvedl Žantovský, který na akci vystoupil jako jeden z hlavních řečníků. Na pozvánce i na samotné debatě ale byl titulován jako člen rady, proti čemuž se ohradila Jaroslava Wenigerová (za ODS).

Žantovský na debatě mimo jiné označil za diletantský projekt Jeden svět na školách. „Veřejná vystoupení a názory publicisty Petra Žantovského, který je mimo jiné i radním ČTK, nereprezentují názory ani postoje Rady ČTK,“ napsal už dříve na Twitteru předseda Rady Soukup.

Pro Newsroom ČT24 pak dodal, že do budoucna mohou být takové věci upraveny i v připravovaném etickém kodexu. Od vystoupení Petra Žantovského se chtěla v oficiálním prohlášení rady distancovat i Bazalová, její návrh ale radní neodhlasovali.

I přes původní avízo se nakonec nedostalo ani na právní stanovisko k volbě předsednictva Rady ČTK. Ta se uskutečnila na prosincovém zasedání, na kterém chyběl Foltán i Žantovský. Právě ten měl k volbě později výhrady.

„Bylo mi vědomě zabráněno volit a být volen,“ uvedl v lednu pro Newsroom ČT24. „Nedostalo se na to, protože ti, kterých se to týkalo, ze schůze odešli,“ vysvětlil Soukup vypjatý konec zasedání.