SOUHRN: Zásadní události středy 24. července

Každý večer přinášíme přehled nejdůležitějších a nejzajímavějších událostí tohoto dne z domova i ze světa. Stručně a přehledně, ale i s potřebným kontextem.

Odbory veřejné sféry vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli výši platů

Předsedové a předsedkyně odborových svazů veřejného sektoru vyhlásili stávkovou pohotovost, a to kvůli tomu, že zatím nemají s vládou dohodu na zvýšení platů pro letošek a příští rok. Odbory požadují přidání do tarifů od září nejméně o deset procent pro všechny ve veřejné sféře, řekl na tiskové konferenci šéf odborů státních orgánů a organizací Pavel Bednář. Podle něj je ve stávkové pohotovosti osm ze třinácti svazů, ostatní postup podporují.


Vláda nominovala na post eurokomisaře Síkelu

Kandidátem na příštího českého eurokomisaře je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Nominaci ve středu jednomyslně schválila vláda, řekl premiér Petr Fiala (ODS).


V americkém Kongresu vystoupil Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v projevu v americkém Kongresu řekl, že Pásmo Gazy si po válce představuje „demilitarizované a deradikalizované“. Svět podle něj čelí střetu civilizace s barbarstvím a zdůraznil, že Izrael a USA musí stát při sobě. Před budovou Kongresu se zatím shromáždili protestující, policie proti nim použila pepřový sprej.


Maďarsko si bez ruské ropy zoufá. Slovensko hrozí Kyjevu odvetou

Ropa může proudit do Maďarska jen z Ruska a pouze přes území Ukrajiny, alternativní řešení kvůli chybějící infrastruktuře neexistuje, prohlásil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Později uvedl, že ochotu dodávat ropné produkty vyjádřilo Bulharsko. Maďarsko a Slovensko už asi týden nedostávají naftu od ruské firmy Lukoil poté, co Kyjev firmu přidal na svůj sankční seznam. Slovenský prezident Peter Pellegrini Ukrajině pohrozil odvetou, pokud dodávky neobnoví.


EK: Maďarsko a Slovensko mají nedostatky ohledně právního státu

V Maďarsku a na Slovensku přetrvávají významné problémy ohrožující boj proti korupci, nezávislost médií či fungování občanské společnosti. V každoročním hodnocení stavu právního státu v členských zemích EU to uvedla Evropská komise (EK). Podle její místopředsedkyně Věry Jourové státy zcela či částečně splnily dvě třetiny (68 procent) doporučení vydaných v roce 2023. I když došlo ke zlepšením, v některých členských zemích podle EK přetrvávají obavy a situace se dále zhoršuje.


Podmíněné tresty pro tři podporovatele Peterkové kvůli incidentu na soudu

Obvodní soud pro Prahu 2 uložil podmíněné tresty třem podporovatelům Jany Peterkové kvůli incidentu na pražském městském soudu. Tresty dostali muži za to, že při odvolacím jednání bývalé novinářky loni v květnu mimo jiné vysadili dveře a vulgárně napadali soudce. Rozhodnutí soudu není pravomocné.


ČT představila podzimní vysílací schéma

Pokračování minisérie Docent zahájí hned 1. září podzimní program České televize. K divákům se na podzim vrátí také taneční soutěž StarDance. V premiéře ČT odvysílá hrané drama o Bedřichu Smetanovi či dokumenty o sebepřijetí či množírnách. ČT art mimo jiné připomene design v domácnostech minulého století a na Déčku moderátor Daniel Stach dětem přiblíží, v čem český národ vyniká. Pro iVysílání vznikla hraná minisérie Vlastně se nic nestalo o vlivu sociálních sítí na vztahy.