„Sami si vyrobili důkazy proti sobě.“ Příznivci Peterkové mají podmínku za incident u soudu

Obvodní soud pro Prahu 2 uložil podmíněné tresty třem podporovatelům Jany Peterkové kvůli incidentu na pražském městském soudu. Tresty dostali muži za to, že při odvolacím jednání bývalé novinářky loni v květnu mimo jiné vysadili dveře a vulgárně napadali soudce. Rozhodnutí soudu není pravomocné.

Tomáše Vérostu uznal soud vinným z výtržnictví, Rudolfa Vávru a Jiřího Hradila také z násilí proti orgánu veřejné moci. Vávra dostal desetiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou na 26 měsíců, Hradil osmiměsíční trest ze zkušební dobou na dva roky a Vérosta šestiměsíční podmínku se stejně dlouhou zkušební dobou.

Zkušební dobu mají muži podle nepravomocného verdiktu strávit pod dohledem probačního úředníka. Jeho dohled určila soudkyně kvůli sledování toho, zda se muži znovu neradikalizují. Podle soudu se mají také podrobit psychologickému poradenství a zaplatit každý 10 tisíc korun.

Redaktor Pacner k soudu s podporovateli Jany Peterkové (zdroj: ČT24)

Soudkyně Daniela Reifová dále obvinila skupinu z vyvolávání prostředí strachu a polarizace společnosti. „Obžalovaní nemají náhled na svoji trestnou činnost,“ dodala. Psychologické poradenství by podle soudkyně mohlo pomoci zjistit příčiny jejich jednání, odbourat násilí a začlenit je zpět do společnosti. Podmíněné tresty označila za výchovné, peněžité tresty pak za symbolické.

Vysadili dveře, nadávali soudci – a natočili to

Vinu obžalovaných prokázaly podle soudkyně zejména videa z incidentu natočená samotnými účastníky a záběry z kamer na soudu. „Měli jsme kvalitní kamerové záznamy. Sami si vyrobili důkazy, které svědčily proti nim,“ uvedla.

Na jednání soudu loni v květnu přišlo Peterkovou podpořit několik desítek jejích příznivců. Podle jimi natočených záběrů napadli někteří z nich ve snaze dostat se do jednací síně justiční stráž a vysadili dveře. Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Po přerušení jednání a odchodu trestního senátu vulgárně slovně napadali soudce. Přivolaná policie na místě zadržela dva muže.

Kvůli incidentu pak bylo obžalováno sedm lidí. Některým z nich už byly udělené podmíněné tresty. Pavel Zítko je pak ve vazbě na Slovensku. Policie ho zadržela na základě českého zatykače. Soud bude jeho případ řešit samostatně.

Soud vyslechl před vynesením rozsudku předsedkyni odvolacího senátu Věru Trojanovou, která na loňském jednání byla. Žena uvedla, že se jí za dobu jejího působení v justici nic podobného nestalo. „Říkala jsem si, bože, jak tohle skončí. To už přesáhlo určitou mez,“ řekla před soudem Trojanová.

„Neztotožněná“ soudkyně

Samotní odsouzení příznivci Peterkové se na začátku jednání odmítli legitimovat. Vávra hned po přečtení obžaloby začal v soudní síni vykřikovat, že chce „ztotožnit“ soudkyni Reifovou. „Ukončuji toto řízení, protože je nelegální,“ prohlásil. Justiční stráž ho následně vyvedla z jednací síně.

Odešli i jeho dva spoluobžalovaní. Jednání pak pokračovalo v jejich nepřítomnosti. K soudu dorazila i skupinka jejich podporovatelů. Ti se ale do síně většinou nedostali, a to kvůli omezené kapacitě.

Na odpolední část jednání dorazila i Peterková. Prohlásila, že je Vávrovou zmocněnkyní a důvěrnicí. Požadovala po soudkyni, aby jí vysvětlila, jak je prý možné, že jednání pokračuje bez obžalovaných. Po několika výzvách k utišení, které neposlechla, ji stráž také vyvedla.

Případné odvolání bude trojice moci řešit až po obdržení písemného verdiktu. Státní zástupce se svého práva na odvolání vzdal.

Šiřitelka poplašné zprávy

Samotná Peterková je nyní obžalovaná za šíření poplašné zprávy, a to kvůli výroku, že po nástupu Petra Pavla do úřadu prezidenta bude v České republice vyhlášen výjimečný stav. Bývalé novinářce a aktivistce za to hrozí až pět let ve vězení. Vinu odmítá.

Peterková je v případu souzena přísněji, s ohledem na to, že už za šíření poplašné zprávy odsouzená byla. Pražský městský soud jí před rokem uložil dvouletou podmínku za nepravdivé výroky o koronavirové pandemii.

Peterková totiž svého času nepravdivě mluvila o úmrtích po proticovidovém očkování nebo o obsazení Česka vojsky NATO. Proti odsuzujícímu rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu, který ho odmítl.