Za šíření poplašné zprávy v době pandemie soud potvrdil Peterkové dvouletou podmínku

Městský soud v Praze pravomocně uložil bývalé novinářce Janě Peterkové dvouletou podmínku s tříletou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy v období pandemie covidu-19. Ženě stanovil tříletou zkušební dobu, ve které se musí chovat řádně. Ještě předtím odvolací líčení narušili její podporovatelé, kteří zaútočili na justiční stráž a vylomili dveře do jednací síně. Kvůli tomu rozhodl odvolací soud s vyloučením veřejnosti. Peterková později řekla, že proti rozsudku podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ve videích na sociálních sítích, které soud řešil, sedmačtyřicetiletá bývalá reportérka televize Nova Jana Peterková mluvila o drastickém vyšetřování a léčení dětí v nemocnicích či o nuceném očkování proti covidu-19. Uvedla také například, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti, které se budou chtít dostat na dětská hřiště.

V projednávaných videích dříve prohlašovala rovněž, že vojáci zastřelí každého, kdo se odmítne nechat odvést k očkování proti koronaviru. Vládní představitele v nich označila za fašisty. 

Dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou za šíření poplašné zprávy Peterkové v únoru uložil už prvoinstanční soud, poté se ale Peterková odvolala. 

Peterková chce k Nejvyššímu soudu

Po rozsudku Peterková uvedla, že bude chtít dosáhnout zrušení verdiktu u Nejvyššího soudu. Také sdělila, že ji po přerušení soudního jednání nikdo neinformoval o tom, že jednání později pokračovalo dál s vyloučením veřejnosti. Kvůli tomu chce podat stížnost na soudkyni Věru Trojanovou k Soudcovské unii. Peterková si chce také stěžovat na svého dosavadního advokáta Davida Lejčka u České advokátní komory. Tvrdí, že jí Lejček neoznámil pokračování řízení a dále jednal bez jejího mandátu.

Před projednáváním odvolání ji v úterý přišly podpořit desítky sympatizantů, kterým zpočátku čelili jen tři členové justiční stráže. Dav poté vylomil dveře do jednací síně. Na chodbě skandoval hesla zmiňující gestapo a fašistický stát.

Přivolaná policie poté na místě zadržela dva muže, jednoho ze soudu odvezla za asistence záchranářů. Ostatní příznivci Peterkové soudní chodbu opustili po více než hodině. Podle Peterkové soud dostatečně nezajistil, aby zasedání proběhlo v klidu.

Tento incident může být podle mluvčího soudu Adama Weniga kvalifikován jako trestný čin výtržnictví, pohrdání soudem či v krajním případě i jako násilí proti úřední osobě. Případ už řešil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s generálním ředitelem Vězeňské služby a předsedkyní soudu. Všichni událost odsoudili. Podle Blažka se o incidentu bude ve středu bavit i vláda.