Novinář by měl být podezřívavý ke každé hlavě státu, říká bývalý zpravodaj ČRo v USA Kaliba

Útok na Kapitol byla bezprecedentní situace, která se stala před mýma očima, vzpomíná na události z ledna 2021 teď už bývalý zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jan Kaliba, který strávil v USA šest let. Míra, se kterou v jednu chvíli Trump šířil lži a dezinformace, byla podle Kaliby už extrémní. Novinář by ale měl už z principu přistupovat podezřívavě ke každé hlavě státu, upozorňuje. Co byl při natáčení reportáží pro něj největší oříšek? A jak se ze „sporťáka“ stal zahraničním reportérem? I o tom mluví Kaliba v podcastu Background ČT24.

Když se teď po šesti letech s rodinou vrátil z USA, zažil Kaliba tak trochu kulturní šok. „Ve Spojených státech je společenské faux pas zapálit si na ulici cigaretu,“ uvádí někdejší zpravodaj příklad jedné z věcí, která mu v Česku teď vadí. Jeho děti, které prožily ve státech prakticky celý svůj život, se teď podivují nad tím, co to tady „mají ti lidé v puse“.

Na druhou stranu si Kaliba zpátky doma užívá dostupnost hromadné dopravy. „Nevázat se na auto, které v Praze ani nemáme a ani ho neplánujeme, to je luxus, který jsme si tam úplně dopřát nemohli,“ vysvětluje.

Pozici zahraničního zpravodaje v USA získal Kaliba v roce 2017 poté, co uspěl ve výběrovém řízení. Do té doby se věnoval převážně sportu. Podle něj ale nebyl kariérní přesun až tak komplikovaný. „Když jsem někam jel kvůli sportu, tak jsem rád natáčel reportáže do zápisníku zahraničních zpravodajů,“ říká s tím, že předtím pokrýval i různé politické kauzy Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA).

„Přišlo mi to jako nejlepší práce pod sluncem,“ dělí se o svůj pohled na práci zahraničního zpravodaje, ke které tíhnul ještě předtím, než se přihlásil do zmiňovaného výběrového řízení. „Čekal jsem, že budu začínat spíš někde na Balkáně nebo na Slovensku, ale byla příležitost jet do Spojených států. Tak snad jsem ji nezazdil,“ dodává se smíchem.

Ostrý start

Na rozdíl od televizního zpravodaje, který se při své práci neobejde bez kameramana a těžké techniky, cestují rozhlasoví reportéři nalehko. „Diktafon, powerbanka, papír a tužka, oči, pusa,“ vypočítává s úsměvem během rozhovoru položky své pracovní výbavy Kaliba.

Takto vybaven zažil jen pár hodin po svém příletu do USA ostrý start na pozici zahraničního reportéra. Hned ten den totiž došlo k masové střelbě v Las Vegas. „Člověk neměl čas přemýšlet, jak začne s prací zahraničního zpravodaje,“ vrací se Kaliba ke své první reportáži, při které se dokonce dostal do střetu s ochrankou.

Kaliba se tehdy ubytoval hned vedle hotelu, odkud střílel střelec. „Hlavní vchod do toho hotelu byl zapečetěný policejní páskou, ale když jsem to obešel, zjistil jsem, že zadní vchod je otevřený,“ popisuje Kaliba. „Hrála tam živá hudba, lidi tam tančili, někteří hráli na automatech. Takže co uděláte? Natočíte reportáž o tom, jak je to naprosto bizarní situace, několik hodin po tom, co se tam stalo.“

Když reportér opouštěl hotel, všiml si, jak si ochranka cosi špitá do vysílaček. „Člověk, který stál u východu, mě pak drapnul. Trvalo mi to přes půl hodiny, než jsem se vyreklamoval.“

Vystoupení v ranním vysílání Českého rozhlasu nakonec Kaliba stihl, a posluchačům tak mohl zprostředkovat pohled lidí přímo z místa. Zatímco Kanaďanky, které zrovna seděly u hracích automatů, říkaly, že Američané by už konečně měli vyřešit problém se zbraněmi, američtí hosté se naopak shodovali na tom, že zbraně za to nemůžou, může za to vždycky střelec. „To je velmi častá odpověď zastánců zbraní a přístupu k nim ve Spojených státech,“ míní Kaliba.

Útok na Kapitol

Do Spojených států dorazil Kaliba pár měsíců poté, co se prezidentského úřadu ujal Donald Trump, s obdobím jehož vlády se pojí vlna šíření dezinformací. „Novinář musí být podezřívavý ke každé hlavě státu, ani ostatní hlavy státu neříkají vždycky pravdu,“ odpovídá Kaliba na otázku, jak se vypořádal s tím, když se jako zahraniční reportér nemohl spoléhat na to, co říká prezident.

Připouští ale, že míra, se kterou Trump lži a dezinformace šířil, byla v jednu chvíli už extrémní a nakonec vedla k tragédii v podobě útoku na Kapitol.

Jako „top“ dezinformaci, kterou Trump úspěšně rozšířil, označuje Kaliba tu o výsledcích voleb v roce 2020, kdy se republikánský kandidát prohlásil za vítěze. „Vedlo to k pokusu o převrat a k násilnému útoku na sídlo zákonodárného sboru, což je naprosto bezprecedentní situace v amerických dějinách, která se stala před mýma očima,“ hodnotí reportér zpětně. 

„Nakonec na akci do Washingtonu, kterou Donald Trump svolal, přijeli kromě extremistických skupin i obyčejní lidé, kteří Trumpa bezmezně obdivovali, volili ho a cítili se být okradeni o volební výsledek. Vzali si dovolenou v práci, přijeli do Washingtonu a vydali se na Kapitol,“ popisuje Kaliba situaci v hlavním městě USA před necelými třemi lety. Podle reportéra dodnes desítky milionů Američanů věří tomu, že Trump tehdy volby skutečně vyhrál.

Jako jeden z největších „oříšků“ v kontextu tehdejší politické situace pak Kaliba označuje zpracování reportáže tak, aby byla vyvážená, ale zároveň v ní nezazněla nepravda. „Člověk s příznivci Trumpa něco natočil a chtěl pustit do vysílání nějaký jejich názor. Často tam ale slyšel ozvěnu přímo Donalda Trumpa a některé věci, které zkrátka nebyly pravda,“ vysvětluje Kaliba s tím, že situaci ještě navíc komplikuje fakt, že ve zpravodajství je na oponenturu jen krátký prostor.

Indiánům vadí, že je v Evropě romantizují

Vedle témat, která v Česku v souvislosti s USA nejvíc rezonují, jako je právě politika nebo problém masových střelců, pokrýval Kaliba i různá regionální témata. Třeba to, jak se někteří Američané stále potýkají s následky covidové pandemie.

„Chtěl jsem například natáčet s respondentem, který má problémy s imunitou, takže se ještě stále nemůže bez obav vydat třeba do plného autobusu nebo do restaurace. A když jsem s ním chtěl natáčet, tak mě prosil, jestli to můžeme udělat přes počítač,“ říká Kaliba. To jsou lidé, kteří pro nás možná zůstávají neviditelní, ale pro které pandemie prostě neskončila, dodává.

Ve svých reportážích se zabýval také problematikou původních obyvatel. „Indiánům do velké míry vadí, že si je v Evropě romantizujeme,“ podotýká Kaliba. „V USA jsou v mnoha ohledech občany druhé kategorie. Řada z nich žije v chudobě a má velký problém s alkoholismem. Vyplývá to samozřejmě z genocidy a krádeží území,“ vypráví Kaliba.

„Pro mě bylo úžasné se s nimi bavit o tom, jak si stále udržují vztah k přírodě. Ráno se probouzí a jsou vděční, že zde můžou žít. Z toho pak vyplývá i jejich filozofie a vztah k životnímu prostředí.“

Právě životnímu prostředí se teď bude Kaliba v pražské redakci pracovně věnovat. V Českém rozhlase bude nově zastávat pozici takzvaného klimatického zpravodaje. „Klimatický zpravodaj spolupracuje s lidmi z jiných redakcí, protože změna klimatu je závažné, ale zanedbané téma ve veřejném prostoru. Dotýká se ale všeho: domácí i zahraniční politiky, sportu a projevuje se i v umění. Mým úkolem bude udržovat změnu klimatu v denním zpravodajství,“ nastiňuje své nadcházející kariérní kroky Kaliba. Případným dalším cestám do zahraniční se ale v budoucnu reportér rozhodně bránit nebude.

Celý rozhovor si poslechněte v podcastu Background ČT24 na Spotify, Soundcloud, Podcasty Google, Apple a YouTube.