Putinovi agenti i Únava materiálu. Magnesia Litera nominovala nejlepší knihy roku 2016

Kteří z českých autorů vydali loni tu nejlepší knihu? Magnesia Litera vyhlásila nominace. Do výběru se dostala téměř třicítka titulů z prózy, poezie, literatury pro děti nebo literatury faktu. Nově se v letošním ročníku vrací ocenění za publicistiku. Vítězové jednotlivých kategorií, spolu s hlavní cenou za Knihu roku, budou vyhlášeni 4. dubna v přenosu České televize. Ta také nominované postupně představí ve videomedailoncích.

próza

Katergorie prózy je tradičně nejpočetnější, porota vybírá ze šesti nominací. Bianca Bellová zaujala Jezerem, drsným příběhem o dospívání a zároveň apokalyptickým podobenstvím o ničení přírody. Aleš Palán dostal nominaci za napínavý thriller Ratajský les inspirovaný skutečným případem vraždy komunistické funkcionářky v 50. letech. Ladislav Šerý si získal pozornost kritiků knihou Nikdy nebylo líp, což je variace na undergroundovou knihu Jana Pelce A bude hůř.

Do výběru se dostala také románová prvotina literárního historika Michala Přibáně Všechno je jenom dvakrát. Naopak dva autoři už dříve Literu získali: Zuzana Brabcová, která tentokrát přesvědčila úzkostnou diagnózou současné společnosti nazvanou Voliéry, a Marek Šindelka, jenž novelou Únava materiálu podle Litery empaticky zareagoval na současnou uprchlickou krizi.

poezie

Nominaci na Literu za poezii získal Tomáš Gabriel, který ve své sbírce zkoumá Obvyklé hrdinství; Vít Janota za svůj Víkend v jakémsi Švýcarsku a Milan Ohnisko básněmi Světlo v ráně.

Nominace Magnesia Litera za rok 2016: poezie
Zdroj: ČT24

literatura pro děti a mládež

Ivona Březinová v knize Řvi potichu, brácho přibližuje autismus na příběhu čtrnáctiletého Jeremiáše. Tomáš Končinský a Barbora Klárová prostřednictvím věrných kamarádů Překlepa a Škraloupa zprostředkovávají čtenářům vtipně téma času a časovosti. Tereza Vostradovská napsala a ilustrovala učebnici přírodopisu, která je víc než pouhou didaktickou pomůckou – je „hravou prvoukou“, tedy Hravoukou.

Nominace Magnesia Litera za rok 2016: literatura pro děti a mládež
Zdroj: ČT24

literatura faktu

Kolektiv autorů pod vedením biologa Petra Pokorného popsal Afriku zevnitř. Historik Petr Roubal se v monografii Československé spartakiády vrací k masové akci, která neměla význam jen sportovní. Ivě Knobloch a Radimu Vondráčkovi se povedlo vytvořit první syntetizující pohled na vývoj Designu v českých zemích 1900–2000.

Nominace Magnesia Litera za rok 2016: literatura faktu
Zdroj: ČT24

publicistika

Kategorie pro publicistiku byla v cenách Magnesia Litera zrušena v roce 2010, od letošního ročníku je ale opět jejich součástí. Cenu mohou získat Putinovi agenti, knihu s podtitulem „jak ruští špioni kradou naše tajemství“ napsal novinář Ondřej Kundra. Bez povšimnutí nezůstaly ani RR Rozhovory, sestavené z rozhovorů zveřejněných ve čtvrtletníku Revolver Revue. Naději má i obsáhlý svazek Brnox, průvodce brněnským „Bronxem“, na němž se mimo jiné podílela umělkyně Kateřina Šedá.

Nominace Magnesia Litera za rok 2016: publicistika
Zdroj: ČT24

objev

Zuzana Kultánová podle kritiků svou prozaickou prvotinou přinesla do české literatury nový autorský styl. Její historizující novela Augustin Zimmermann je tragickým příběhem z druhé poloviny 19. století. Z básnických debutů je objevem sbírka Pod dlažbou, v níž Jan Škrob volně proplétá náboženské, politické i milostné motivy. Třetím nominovaným je Ondřej Nezbeda, jenž v Průvodci smrtelníka zpracoval téma umírání a smrti.

Nominace Magnesia Litera za rok 2016: objev roku
Zdroj: ČT24

překladová kniha

Alice Hyrmanová McElveen si dokázala poradit s jazykem plných metafor a hříček při překladu prvotiny irské autorky Sary Baumeové nazvané Jasno lepo podstín zhyna. Magda de Bruin Hüblová českým čtenářům zprostředkovala překladem z nizozemštiny a angličtiny uprchlický příběh z druhé světové války Pole je tento svět. Tomáš Havel se nezalekl neutříděnosti vnitřních dialogů ve francouzském románu Protější břehy.

Nominace Magnesia Litera za rok 2016: překladová kniha
Zdroj: ČT24

nakladatelský čin

Ronado čili „Rodinné nakladatelství Doležalových“ vydalo rozsáhlý knižní svazek o tragédie jedné obce – Osud jménem Ležáky. Nakladatelství Jota patří uznání za vydání rozsáhlé monografie spisovatele a cestovatele Miloslava Stingla. A nakladatelství Plus oceňuje Litera za výpravnou monografii Dobrodružný svět Zdeňka Buriana.

Nominace Magnesia Litera za rok 2016: nakladatelský čin
Zdroj: ČT24

I letos vybírá Litera také BLOG roku. Porota u nominovaných hodnotila především literární úroveň, vítěze, který získá možnost vydat své texty knižně, vybírají do 2. dubna čtenáři. Uspět může osobnost nezávislé literárně-hudební scény Jaroslav Erik Frič, mistr ve slam poetry Jiří Charvát, „hantecoví“ KKRD Boys, „fake news“ z církevního prostředí, vychovatel Martin Selner za blog o autismu anebo  popularizátor paleontologie Vladimír Socha.