Obnova opatské rezidence v klášteře v Plasích je hotová. Prohlídky jsou bez průvodců

Události v kultuře: Obnova opatské rezidence kláštera v Plasích (zdroj: ČT24)

Kompletní obnova opatské rezidence v areálu kláštera v Plasích na severním Plzeňsku je hotová. Opravy vyšly na víc než 200 milionů korun. Projekt byl spolufinancovaný z Evropské unie, polovinu peněz tvořila dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Stavebním pracím předcházel archeologický průzkum. Za téměř pět let prošly proměnou tři části opatské rezidence: Nová prelatura, Staré opatství a část zahrad. V prvním patře Nové prelatury je prohlídková trasa věnovaná rodu Metternichů, někdejším vlastníkům panství. Cedule s nápisem Prosím, posaďte se, tu nejsou náhodně.

„Ty cedule jsou tady, protože vyzýváme návštěvníky, aby si užili bývalý šlechtický salón, aby si tady odpočinuli, aby mohli studovat a věnovat se klidně sami sobě,“ popisuje kurátorka Národního památkového ústavu Stanislava Beránková. Prohlídky jsou raritní v tom, že prochází bez průvodce.

Na stavbu opěrného pilíře hned vedle nového návštěvnického centra památkáři využili cihly z dvanáctého století. „Ty cihly jsou typické svými rozměry 40x20x10 centimetrů, což je na keramické cihly enormní velikost,“ popisuje architekt Zdeněk Chudárek.

Opravy nejsou u konce

Pod nově zrekonstruovanou zahradou jsou podzemní chodby. I ty by jednou měly být součástí prohlídkových tras. Tím ale opravy v areálu kláštera v Plasích nejsou ještě zdaleka u konce. Pokračuje se například s opravami střechy a hodinové věže sýpky včetně zajištění její statiky.

„Myslím, že jsme dokázali na maximum využít dvě programová období, minulé i to současné, kdy se čerpaly ty veliké projekty. Tím, jak se zlepšuje ekonomická kondice České republiky v kontextu ukazatelů v rámci Evropské unie, budou klesat evropské fondy, bude stále méně evropských peněz,“ varuje ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Původní rozpočet opravy opatské rezidence byl kolem 120 milionů korun, vysoké ceny stavebních prací i nutné vícepráce pramenící z archeologických objevů během stavby nakonec cenu zvedly na 201 milionů korun, z toho byla 102 milionů dotace EU, zbytek národní zdroje a peníze památkového ústavu. Opravenou opatskou rezidenci s novou prohlídkovou trasou lidé poprvé uvidí 21. července.